NA 10 HEKTARA 26.000 NOVIH SADNICA: Pošumljavanje u Melencima, sadile i ministarka i državna sekretarka (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

13. 11. 2022. u 19:30

AKCIJU pošumljavanja na kanalu Hidrosistema DTD u Melencima, koju je organizovalo JP Vode Vojvodine i sadnju 26 hiljada sadnica bagrema, podržali su ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i državna sekretarka u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivana Jokić.

НА 10 ХЕКТАРА 26.000 НОВИХ САДНИЦА: Пошумљавање у Меленцима, садиле и министарка и државна секретарка (ФОТО)

grad Zrenjanin

Bili su tu i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić, uz direktora ovog preduzeća Srđana Kruževića i gradonačelnika Zrenjanina, Simu Salapuru.

- Mislim da je bitno podizanje svesti o pošumljavanju, naročito Vojvodini, koje ima samo sedam odsto pošumljenosti u ovom trenutku i nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu podići ovaj procenat – naglasila je ministarka Jelena Tanasković.

Državna sekretarka Ivana Jokić zahvalila je svima koji su se priključili akciji Srbija sadi i navela da je pošumljavanje samo jedna od mera koje sprovodi to ministarstvo u cilju poboljšanja kvaliteta životne sredine i kvaliteta vazduha.

- Nastavićemo i sledeće godine sa istim projektima, zamenom kotlarnica i individualnih ložišta i prelaskom na ekološki prihvatljivije energente, čišćenjem divljih deponija i projektima pošumljavanja - dodala je Ivana Jokić.

Na važnost pošumljavanja u Banatu, ukazao je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić, ističući da je područje između Zrenjanina i Kikinde, poznato po tome što pošumljenost iznosi svega jedan odsto.

- To je ubedljivo najmanje u Srbiji i zato je izuzetno značajno da podržimo pošumljavanje, koje je bitno i sa aspekta borbe protiv suše, a kao sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu moram da napomenem da ćemo izdvojiti značajna novčana sredstva, aproksimativno oko milijardu dinara za sledeću godinu - naglasio je Galić.

On je napomenuo da je pošumljavanje bitno, kako u borbi protiv suše, tako i za pretvaranje kanala za odvodnjavanje koji postoje na teritoriji AP Vojvodine u dvonamenske, kanale za navodnjavanje i odvodnjavanje.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura naglasio je da je u ataru sela Melenaci zasađeno 26.600 novih sadnica na 10 hektara što mnogo znači ne samo za lokalnu samoupravo, već i za popravljanje celokupnog ekološkog ambijenta na teritoriji grada.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna