DORTMUNDU TRG KRAJ REKE: Četiri decenije bratstva Novog Sada sa gradom u Nemačkoj

J. SIMIĆ

31. 10. 2022. u 20:10

U ČAST jubileja - 40 godina od potpisivanja Povelje o bratimljenju Novog Sada i Dortmunda, gradonačelnici Milan Đurić i Tomas Vestfal danas su na platou pored novosadskog Trga neznanog junaka otkrili tablu sa natpisom Trg Dortmunda.

ДОРТМУНДУ ТРГ КРАЈ РЕКЕ: Четири деценије братства Новог Сада са градом у Немачкој

Foto Grad Novi Sad

Pre pet godina u Dortmundu je upriličen sličan događaj - u srcu tog grada otkriven je Trg Novog Sada (Platz von Novi Sad).

Podsetivši da je Dortmund, posle italijanske Modene (1974) i kineskog Čangčuena (1981), treći grad s kojim se Novi Sad pobratimio, gradonačelnik Đurić ocenio je da će, inače, odlična saradnja biti podignuta na još viši nivo.

- Gradonačelnik Vestfal želi da napravi festival u Dortmundu sličan našem "Egzitu", a mi imamo reprezentativnu ekipu koja može u tome da mu pomogne. Takođe, nemački privrednici će naredne godine doći na jubilarni stoti Poljoprivredni sajam u Novom Sadu - najavio je gradonačelnik Đurić.

Prvi čovek Dortmunda Tomas Vestfal istakao je da su on i njegovi saradnici veoma ponosni "jer možemo da kažemo da imamo naš trg u Novom Sadu".

- Drago nam je da smo povezani sa Novim Sadom koji je lep i stalno se razvija. To ide i uz Dortmund, koji stalno teži ka nečem novom. Dok je Novi Sad prestonica Evrope u kulturi, Dortmund je trenutno prestonica inovacija u Evropi. Ako posmatrate spojeno te dve titule, pred sobom ćete videti dušu naše saradnje. Zato smo i razgovarali o budućnosti u kulturi, u oblasti sporta i omladine, kao i o ulaganju u razvoj tehnologije - rekao je gradonačelnik Vestfal.

Foto Grad Novi Sad

ULICA HANELORE LAMHE

POČASNA građanka Novog Sada Hanelora Lamhe iz Dortmunda koja je preminula pre nekoliko meseci, danas je u Veterniku dobila ulicu sa svojim imenom. Ona je u protekle dve decenije prikupljala i slala pomoć najugroženijim Novosađanima i Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo