UMETNICE STAKLENOG SJAJA: Izložba za ljubitelje vitraža u Narodnom muzeju u Zrenjaninu (FOTO)

B. G.

19. 10. 2022. u 15:42

IZLOŽBA pod nazivom Umetnice staklenog sjaja, Jana Pađen i Jelena Matejić Taras, od petka 21. oktobra, od 19 časova biće dostupna ljubiteljima vitraža u zrenjaninskom Muzeju.

УМЕТНИЦЕ СТАКЛЕНОГ СЈАЈА: Изложба за љубитеље витража у Народном музеју у Зрењанину (ФОТО)

Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Publici će biti predstavljeni radovi dve umetnice različitog senzibiliteta koje spaja ljubav prema krhkosti i prozirnosti stakla, kao i snaga metala, kroz tehniku vitraža i tifanija, koji obe umetnice aktivno koriste i koja ih je dovela do stvaranja sopstvenog i prepoznatljivog izraza.

Na izložbi čiji je autor Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Muzeja u Zrenjaninu, biće predstavljeni različiti upotrebni predmeti poput vitraža, ogledala, visuljaka za prozore, satova, nakita i drugih predmeta, kao svojevrsni aneks izložbi Češko presovano staklo u ogledalu, Muzej u Zrenjaninu, obeležava Međunarodnu godinu stakla.

Tehnika vitraža u gradu na obalama Begeja je prisutna od poslednjih decenija 19. veka, a tokom vremena menjala je svoju formu, oblik i stilske karakteristike prilagođavajući se istorijskim prilikama i socijalnim i društvenim okolnostima.

BONUS VIDEO - Emotivni trenutak: Aco Pejović u zagrljaju supruge i ćerki

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)