ARHIVOM PROTIV PRAŽNJENJA BUDŽETA: Vlasotince pronašlo deo arhivske građe stare više od pola veka

Игор Митић
Igor Mitić

28. 09. 2022. u 15:10

NAKON što se suočilo sa problemom isplate naknade za privatno zemljište na kojem su davno prosecani putevi i ulice, Vlasotince je uspelo da pronađe arhivsku građu koja će mu pomoći da zaštiti opštinsku kasu od sve većeg broja zahteva građana da im se ta zemlja plati.

АРХИВОМ ПРОТИВ ПРАЖЊЕЊА БУЏЕТА: Власотинце пронашло део архивске грађе старе више од пола века

foto: OU Vlasotince

- Komisija koju je formirao načelnik Opštinske uprave pronašla je deo dokumenata koji se odnose na faktičku eksproprijaciju zemljišta od pre više od pola veka kada su tadašnji vlasnici ustupali svoju privatnu imovinu za prosecanje puteva – kazao je Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince.

Nakon popisivanja arhivske građe tačno će se znati za koje vlasnike odnosno naslednike postoji takva dokumentacija.

foto: OU Vlasotince

- Opština ne beži od odgovornosti da isplati onaj deo zemljišta za koje vlasnici nisu ustupali zemlju, ali imamo saznanja da u to vreme ni jedan putni pravac nije mogao da se proseče kroz privatne posede bez njihove saglasnosti – rekao je Petrović – Bitno je da sadašnji vlasnici odnosno naslednici, koji su pokrenuli sudske sporove, povuku tužbe da ne bi stvarali sebi i opštini dodatne troškove.

U lokalnoj samoupravi ističu da će za već presuđene i isplaćene sporove, za koje se nađu dokazi o ustupanju imovine od strane tadašnjih vlasnika, pokrenuti kontratužbe odnosno tražiće ponavljanje postupka zbog neosnovanog bogaćenja. Nadležni dodaju da je najbolje moguće rešenje za sve nesporazume, u situaciji koja nije ni malo bezazlena, da se obrate svojoj lokalnoj samoupravi.

foto: I.Mitić

UDRUŽENA INICIJATIVA

Veći broj opština sa jugostoka Srbije udružile su se i pokrenule inicijativu kako bi u saradnji sa državom pronašli način da reše problem masovnih utuženja za površine na kojima se nalaze opštinski i atarski putevi procesani i pre više decenija. Samo Vlasotince dobilo je 1255 takvih tužbi. Na ime 174 presuda iz opštinske kase je već isplaćeno 30,6 miliona dinara od čega advokatima 16,6 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih