U KASI 5,76 MILIJARDI DINARA: Grad Kraljevo ostvario rekordan budžetski prihod u 2022. godini

G. ĆIROVIĆ

23. 09. 2022. u 10:58

I PRETHODNIH par godina Kraljevo je spadalo među finansijski najstabilnije gradove u Srbiji, a taj epitet ovdašnja lokalna samouprava opravdala je i u 2022. ostvarivši rekordan prihod u gradskom budžetu od 5,76 milijardi dinara, što je za 11,9 odsto više od prvobitno projektovanog priliva.

У КАСИ 5,76 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА: Град Краљево остварио рекордан буџетски приход у 2022. години

G.Šljivić

Prema rečima dr Predraga Terzića, gradonačelnika Kraljeva, radi se o najvećim planiranim prihodima u istoriji grada na Ibru koji su ostvareni tekućim prlivima u gradsku kasu od 4,84 milijardi dinara, kao i suficitom iz prethodnih godina od 915 miliona.

- Najveći prihodi su od poreza i oni su uvećani za 17,29 odsto u odnosu na osnovni budžet. U strukturi poreskih prihoda, porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke beleži najveći rast od 21 procenta i iznosi 2,9 milijarde dinara. Povećanje zaposlenosti na teritoriji Kraljeva gde je tokom prethodnih pet godina zaposleno oko 7.000 ljudi koji plaćaju poreze na zarade, doprinelo je boljem i bržem punjenju gradske kase – kaže dr Terzić.

G.Šljivić

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić

Predlog odluke o izmenama i dopunama budžeta za tekuću godinu usvojili su članovi kraljevačkog Gradskog veća, a ova tačka naći će se i na dnevnom redu sednice Skupštine grada.

- Na ovaj način na raspolaganju imamo više novca za izgradnju puteva, za realizaciju infrastrukturnih projekata i uređenje gradskih ulica, kao i za nove investicije – naglasio je prvi čovek grada na Ibru. - Očekujem da će rastom prosečne zarade uvećanje na ovoj poziciji gradskog budžetra biti još veće i da će Grad u narednium godinama moći da realizuje brojne kapitalne projekte.

POREZ NA IMOVINU

PRIHODI od poreza na imovinu uvećani su za oko tri miliona dinara, a kraljevačka lokolna samouprava ne planira povećanje ove dažbine.

- Iako su porasle cene kvadratnog metra stambenog i poslovnog prostora, u narednoj godini neće biti povećanja poreza na imovinu – poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri