U KIKINDI SE DANAS ZAVRŠAVA 37. MANIFESTACIJA "DANI LUDAJE": Ove godine merenje prate internacionalne sudije

R. Š.

18. 09. 2022. u 08:28

KIKINDA je jedini grad u kojem se slave ludaje.

У КИКИНДИ СЕ ДАНАС ЗАВРШАВА 37. МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ ЛУДАЈЕ: Ове године мерење прате интернационалне судије

Foto: R. Šegrt

Ne bundeve, tikve, misirače, duleci ili buče, već baš ludaje, kako Kikinđani kažu. Ovo je mesto u kojem se već 37 godina, u čast "banatske banane", održava manifestacija "Dani ludaje". Posebnu počast imaju one džinovske, najveće, najteže i najduže. Tako je bilo i juče, a prvi put za više od tri i po decenije ovog takmičenja, merenje su pratile internacionalne sudije, jer je Kikinda postala član Svetske asocijacije uzgajivača bundeva.

Taj internacionalni kantar juče je pokazao da je najtežu ludaju ponovo, kao i prošle godine, doneo pčelar iz Mađarske Tibor Kokai.

Foto: R.Šegrt

Tibor Kokai

Sa tikvom od čak 716,5 kilograma on je postavio novi rekord ove manifestacije i upisao se u svetsku listu.

- Mnogo sam truda uložio u odgajanje bundeve. Godina je zbog veoma toplog vremena bila veoma teška za uzgoj. Plod sam zalivao sa 500 do 600 litara vode dnevno da bi dostigao ovu težinu. Inače, biljka je stara 153, a sama bundeva 100 dana - poručio je Kokai.

Foto: R.Šegrt

Drugu najtežu bundevu, od 501 kilogram, doneo je Dušan Jankov iz Čuruga, a treće mesto pripalo je Goranu Laziću, za tikvu od 295,5 kilograma.

Foto: R.Šegrt

Sve tri nagrade u proizvodnju dugačkih ludaja pripale su članovima porodice Jankov - Dušanu, njegovoj majci Ružici i ćerki Nađi. Oni su imali tikve duge 259, 253 i 247 centimetara.

Foto: R.Šegrt

Porodica Jankov iz Čuruga

Od četvrtka je ovaj grad u znaku ludaje. Ima ih svuda, u svim oblicima, i služe za ukras, jelo pa i piće. Narandžastim plodovima ukrašavaju se travnjaci, terase, izlozi, stolovi u kafićima i restoranima, raskrsnice. Trgovci se nadmeću da baš njihov izlog bude najlepši. Ove godine najbolje je ukrašen onaj koji je dekorisala trgovkinja Danijela Pašić uz sestrinu pomoć.

Foto: R.Šegrt

Danijelin izlog najlepši

Ručno su napravile sijaset dekorativnih elemanata, figuru strašila, fenjere, svećnjake, velike i male bundeve, suncokrete. Koristile su čak i reciklirane materijale. Ugostitelji smišljaju nova jela, pa se, osim potaža od bundeve, uz pileći file služi pire od bundeve, ali i poseban kolač, koji nije uobičajena pita bundevara. Samo u Kikindi gosti mogu da popiju pivo i sajder od bundeve. Proizvela ih je mala lokalna zanatska pivara.

Foto: R. Šegrt

 

- To je fermentisano alkoholno piće od bundeve i jabuke - objasnili su iz "Bir kingsa".

Čak ni to nije sve. Kikinđani su napravili i sladoled sa ukusom bundeve, a iz Novog Miloševa na "Dane ludaje" stigao je "pumpkin" čvrsti šampon. To je, u stvari, sapun, samo sa drugim imenom, a miriše kao slatka pita bundevara.

- Baza su mu hladno ceđena ulja od bundeve i lavande sa dodatkom cimeta. I lavanda i bundeve rastu na plantaži u Novom Miloševu - objasnili su iz firme koja pravi ovaj proizvod.

Foto: R. Šegrt

 

Za vreme trajanja manifestacije, centar grada postaje najveća gostinska soba, kako je rekao čuveni Raša Popov, jer se posetiocima služi "banatski fruštuk". Pripremaju ga žene iz gradskih i seoskih udruženja, a njihova ponuda je bogata, maštovita i slasna. Ludaja je banatsko zlato. Kažu "koliko sorti, toliko recepata", pa od nje prave slatke pite bundevare, mafine, proje, kuglofe, pa pekmez, sokove i liker, ali i kitnikes.

Originalno je to sir od dunje, ali su ga Kikinđanke napravile i od bundeve. Različiti su ukusi, pa i nazivi. A kakav bi to fruštuk u Banatu bio da nema čvaraka, slanine i kobasice, pa majuške i švargle, dobre domaće šunke i barenih jaja, 'leba, masti i paprike. Pa štrudle od maka, krofni i gibanica. I kurtoš kolača i onih bakinih. I ćeten alve, crvenih ušećerenih jabuka i svilenih bombona.

Foto: R. Šegrt

- Svakog gosta dočekujemo raširenih ruku i otvorenog srca, jer je ovo grad dobrih ljudi - kaže gradonačelnik Nikola Lukač, upućujući pozivnicu za narednu godinu.

Na najveće gradsko slavlje došli su brojni prijatelji Kikinde iz drugih gradova, iz Rumunije, Mađarske, Slovačke, Bosne, pa čak i Izraela. Svi će kući poneti bar malu bundevu za ukras i lepo sećanje. I sliku sa ludajom obavezno. Jer nema onoga ko dođe na "Dane ludaje" a da se ne uslika sa njom. Na stotine i hiljade snimaka je načinjeno ovih dana. Najviše telefonom, naravno. Slikaju se svi, gosti i domaćini. Parovi i roditelji sa decom. Porodice i prijatelji. Majke s bebama, jer u Kikindi se raste uz ludaje.

Foto: R.Šegrt

Poseban ukras ove jedinstvene, najveće i najlepše manifestacije na severu Banata jesu deca. Oni crtaju, slikaju, pišu pesme o ludaji. Svakog petka po podne deca iz vrtića sa svojim vaspitačima naprave šarenu karnevalsku povorku. Maskirani, praćeni mažoretkinjama i akrobatama na štulama, prošetaju centrom grada i pokažu maštovitost, lepotu i radost koju gradu donose "Dani ludaje".

Foto: R. Šegrt

 

TROJICA IDEJNIH TVORACA

"DANE ludaje", kao takmičenje u proizvodnji, u početku samo najtežih bundeva, osmislili su Laza Tešin, Dragan Strajnić i Dragoslav Ugarčina. Sve je počelo od čuvene pesme "Kad se popneš na ludaju, usred njive na tulaju, u daljini laje kera, tu je varoš cela". Tražili su nešto po čemu će grad biti prepoznatljiv, brend, kako se sada kaže. I izabrali su ludaju. Prvih godina je to bilo lokalno takmičenje, a prošle godine najteže tikve donete su iz Mađarske. Organizatori su Turistička organizacija i Grad Kikinda.

Foto: R. Šegrt

 

U POČETKU "SAMO" 99 KILOGRAMA

REKORDERI su i Kikinđani. Goran Lazić je 2019. godine na takmičenju u Sloveniji postavio svetsku gornju granicu u odgajanju najdužih tikava. U Ginisovu knjigu upisan je zbog 394,5 centimetara. Na "Danima ludaje" najuspešniji je bio Milan Vučen sa 336 centimetara. Na prvom takmičenju, pre 37 godina, pobednička tikva imala je "samo" 99 kilograma.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)