GODIŠNJICA OPERACIJE "HALIJARD": Za herojstvo Srba se sve više čuje u Americi

Novosti Onlajn

17. 09. 2022. u 19:27

U PRANjANIMA kod Gornjeg Milanovca obeležava se 78 godina od istorijske Misije Halijard, u kojoj je sa improvizovanog aerodroma uspešno evakuisano više od 500 američkih i savezničkih avijatičara. Sećanje na jednu od najuspešnijih akcija spasavanja tokom Drugog svetskog rata i prijateljstvu dva naroda neguju potomci požrtvovanih Srba i američkih vazduhoplovaca.

ГОДИШЊИЦА ОПЕРАЦИЈЕ ХАЛИЈАРД: За херојство Срба се све више чује у Америци

Foto: Narodni muzej Čačak

Andrea je mlada američka novinarka i prvi put je pranjanskom kraju. Želi da sazna nešto više o Misiji Halijard upravo u mestu odakle je njen deda evakuisan posle obaranja iznad Makedonije.

- Čula sam priče od oca i rođaka, deda o tome nije puno pričao, ali je sa njima podelio samo neka osećanja. Zato želim da zabeležim priče i dokumentujem njegovu istoriju - navodi Andrea Tining.

U istoj akciji sa Galovića polja 1944. spasen je i rođak Stiva Smita, koji ne krije radost zbog dolaska u Srbiju.

- Mogu da upoznam unuka četnika koji je spasao mog rođaka i indirektno dao i meni život. Biću u prilici da se rukujemo i da mu lično kažem: 'Hvala što ste mi spasli strica, jer sam zbog vas i ja ovde - želja je Stiva Smita.

Za herojstvo Srba se sve više čuje u Americi 

Na istorijsku misiju u Pranjanima danas podseća aerodrom izgrađen u sklopu memorijalnog kompleksa upravo na mestu odakle su ka Bariju poletali avioni sa spasenim pilotima.

Poslednjih godina priča o herojstvu Srba sve češće čuje se i u Americi.

- Sada imamo osam različitih muzeja gde održavamo izložbe, prijeme, razgovaramo o ovoj misiji jer smo uspostavili dobre odnose sa organizacijama, preduzećima, porodicama - ističe Džon Kapelo iz Fondacije Misija Halijard.

Ranko Ristić, član te Fondacije, ističe da je to ogroman značaj za njih i kao Srbe i kao Amerikance srpskog porekla, a i same Amerikance.

- Vidite danas ovde imamo čak i studenta njihove vazduhoplovne akademije, znači to je veliki značaj da se kaže ta priča u Americi - ukazuje Ristić.

Potomci učesnika slavne misije, kada je iz Pranjana evakuisano više od 500 oborenih avijatičara, čuvaju sećanje i neguju prijateljstvo dva naroda.

(RTS)

BONUS VIDEO: Kordoni policije obezbeđuju glavne raskrsnice u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)