POMEN JUNACIMA NA MAČKOVOM KAMENU: Vence su položili članovi delegacija Vojske Srbije

17. 09. 2022. u 20:08

RODU čast sačuvali

ПОМЕН ЈУНАЦИМА НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ: Венце су положили чланови делегација Војске Србије

Foto: V. Mitrić

NA čuvenom Mačkovom kamenu, kod Spomen-kosturnice palim srpskim junacima iz Prvog svetskog rata, iz bitaka na Mačkovom kamenu i Drini, svečano je obeležena godišnjica tih herojskih događaja iz prošlosti.

Služen je parastos srpskim junacima i rodoljubima, kojima je pre nekoliko godina podignuta i Spomen-crkva na Mačkovom kamenu.

Na te herojske dane podsetio je Milan Jovanović, predsednik opštine Ljubovija, poručujući da se srpski rod s razlogom ponosi na svoju prošlost i činjenicu da smo vodili samo odbrambene ratove.

- Naši div-junaci sa Mačkovog kamena i Drine dostojni su najvećeg poštovanja i pamćenja kao sjajni primeri svima nama i budućim generacijama kako se voli, brani i čuva svoja otadžbina i svoj narod - rekao je Jovanović. - Oni su pre 108 godina znali da će ovde da ostave svoje kosti, ali se nisu plašili, išli su hrabro i ugradili su svojom krvlju, svojim životima temelje naše otadžbine. Moramo da učimo našu decu kakve smo pretke imali, kakve su žrtve davali za majku Srbiju, za slobodu.

Bitke na Mačkovom kamenu, delu Jagodnje planine, i bitka na Drini opisane su u knjizi "Mačkov kamen", koju je priredio protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović. U tom delu, koje su juče mnogi s radošću razgledali i čitali, sabrano je junaštvo, ali i stradnje našeg roda od Mačve, Jadra, Pocerine, Podrinja do Mačkovog kamena.

- Želeo sam da ono što je propušteno kroz školovanje prethodnih generacija, saberem u jednu knjigu i istaknem našu svetlu istoriju. Čak i naši najveći neprijatelji kažu da treba da budemo ponosni na Prvi svetski rat i bitke poput ovih - kaže prota Pavlović. 

Obeležavanje godišnjice bitke na Mačkovom kamenu zajedno organizuju Opština Ljubovija i Opština Krupanj. Vence su položili članovi delegacija Vojske Srbije, Opštine Ljubovija, Opštine Krupanj, Republički odbor Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. i Opštinska organizacija "Braća Ribnikar" Ljubovija, Gradski odbor Saveza udruženja potomaka 1804-1920, "Major Kosta Todorović", Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije, Opštinske organizacije rezervnih vojnih starešina Krupanj i Osečina, SUBNOR Ljubovija, Ravnogorski pokret Ljubovija-Zvornik. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024