SKOKOM U SMRT SAČUVALA ČAST: U nedelju u selu Dupci kod Brusa zakazana liturgija povodom 48 godina od smrti učenice Milice Kostić

S. Babović

02. 09. 2022. u 06:30

IAKO nije kanonizovana, za brojne vernike Milica Kostić (1956-1974), učenica Srednje medicinske škole, koja je 2. septembra pre 48 godina skočila sa 11. sprata Rubinove kule u Kruševcu kako bi se spasla od silovanja, a preminula u bolnici dva dana kasnije, odavno je svetica.

СКОКОМ У СМРТ САЧУВАЛА ЧАСТ: У недељу у селу Дупци код Бруса заказана литургија поводом 48 година од смрти ученице Милице Костић

Kula sa koje je skočila, Foto S. B.

Na dan njene smrti, u nedelju, u Crkvi Svetog arhangela Gavrila u selu Dupci kod Brusa služiće se liturgija od devet sati.

U ovoj maloj bogomolji - brvnari, Milica je krštena 7. maja 1956. Veza s Bogom, pokazaće se, uspostavljena je trajno. Nakon što je na prevaru odvedena u stan, gde su četvorica nasilnika, kako je i dokazano na sudu, imala jasnu nameru da je napastvuju, usledili su mučni sati opiranja i molbi. U trenu kada je ostala sama u sobi, Milica je skočila kroz prozor. Mučenička smrt Milice i njen "podvižnički život", verno su opisani u knjizi "Borba za dostojanstvo" arhimandrita Tihona Rakićevića iz Studenice.

- Dnevna štampa je 1974. nanela veliki bol dedi i baki, a sada opet o Milici piše po novinama i na internetu ko god hoće - napisala je u poslednjem skraćenom izdanju knjige "Borba za dostojanstvo", Jasmina Živić, ćerka Milomira Kostića.

- Jasno nam je da se dobronamerni ljudi interesuju za nju, ali za mene i za našu rodbinu bolna je svaka površnost.

Milica Kostić, Foto privatna arhiva

I zaista, u selu Strojinci gde je Milica rođena, kao i u mestu krštenja u Dupcima, kako su "Novostima" posvedočili meštani, niko se od novinara decenijama nije obreo, a pisali su mnogi, prepisujući Rakićevićevo vredno delo i za koji "klik-bajt" više, redovno dodajući da je stradalnici Zdravko Čolić posvetio pesmu "Ona spava".

Najbliži Miličin rođak, brat od strica, prota Milan Kostić neumorni je čuvar sećanja na svoju sestru.

- Bila je zaista dobar đak, možda bi završila i Medicinski fakultet, postala lekar, pomagala je uvek drugima - ispričao je "Novostima" prota Milan, koji se dobro seća poslednjeg trenutka kada je video svoju sestru.

SVEDOČILA IZ BOLNIČKE POSTELjE

Milica je na bolničkoj postelji skupila poslednje atome snage i inspektorima posvedočila šta joj se dogodilo. Njeno svedočanstvo i rezultati policijske istrage bili su dovoljni da se nasilnici osude na dugogodišnje kazne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna