TRSTENIK, OBAVEZNA PAUZA NA AUTO-PUTU: Od izgradnje Moravskog koridora značajna očekivanja imaju i ugostitelji, kao i turistički poslenici

S. Babović

16. 08. 2022. u 10:00

MNOGOBROJNI manastiri, Zapadna Morava, ali i pečenje u čuvenoj Stopanji, samo su neki od razloga zbog kojih duž Moravskog koridora, budućeg auto-puta od Preljine do Pojata, treba napraviti pauzu baš u Trsteniku, jednoglasni su sagovornici "Novosti" koji se bave turizmom.

ТРСТЕНИК, ОБАВЕЗНА ПАУЗА НА АУТО-ПУТУ: Од изградње Моравског коридора значајна очекивања имају и угоститељи, као и туристички посленици

Nadmetanje u pripremanju riblje čorbe, Foto S. Babović

Od prve digitalne saobraćajnice u Srbiji, značajna očekivanja imaju i ugostitelji i turistički radnici trsteničkog kraja. I svi posebno naglašavaju činjenicu da će sa novim auto-putem od Beograda do opštine Trstenik biti potrebno tek dva sata vožnje.

- Moravski koridor je pre svega značajan zato što će mnogobrojna mesta iz naše opštine približiti prestonici, a strani turisti percipiraju dolazak u Srbiju planirajući gde će da provedu svoje vreme u odnosu na udaljenost od Beograda. A kod nas, zaista, ima šta da se vidi. Za razvoj turizma važno je i što ćemo sa koridora imati više izlaza, kod Kruševca, odnosno kod Trstenika - objašnjava za "Novosti" Vladimir Jevtić, direktor Turističke organiazcije opštine Trstenik.

Foto S. Babović

Sagovornik "Novosti" podvlači da su destinacije koje nikako ne bi trebalo propustiti i koje obavezno treba obići pre svega manastiri Ljubostinja i Veluće, dragulji srednjovekovne arhitekture i umetnosti. Osim toga, treba posetiti i vinarije, dobre restorane i, neizostavno, čuveno stopanjsko pečenje.

Ilustracija V. N.

- Naše udarne manifestacije su "Pečenjijada" u Stopanji tokom septembra i "Trstenik na Moravi" u avgustu - kaže Jevtić.

- Tokom prve tri godine imali smo više od 30.000 posetilaca na "Pečenjijadi" u prestonici drumskih kafana, dok je manifestacija vezana za našu lepu reku pravi sabor umeća i nadmetanja u ribolovu, plivanju, trci čamaca - "moravaca" i šansa da se proba najbolja riblja čorba. Oba događaja, naravno, imaju i niz drugih dešavanja i propratnih događaja.

Vladimir Jevtić, Foto S. Babović

Razlog odlične posete ovim "gurmanskim" manifestacijama treba tražiti u blizini Vrnjačke Banje. Mnogobrojni posetioci poznatog banjskog lečilišta ili Kopaonika odlučuju se da bar jedan dan provedu u Trsteniku.

- Ljudi iz okolnih mesta i inostranstva planiraju godišnje odmore u odnosu na te događaje, a jedino što nemamo je dužina boravka u samom gradu, odnosno da ne budu naši gosti samo jedan već više dana. To će, verujem, doći sa povećanjem smeštajnih kapaciteta - priča nam Vladimir Jevtić.

Trstenik na Moravi, Foto S. Babović

Da je manjak mogućnosti za noćenje turista u ovoj zapadnomoravskoj opštini nemali problem, jasno se vidi iz zvaničnih podataka: gostima je na raspolaganju 80 ležajeva u Kuli "Goč" i 18 u seoskom turističkom domaćinstvu "Brezovica".

- Dešava se, međutim, da u poslednjih godinu dana imamo više prijava za registraciju domaćinstava sa prenoćištima, i to u okolini Trstenika, Osaonici i Jasikovici. To, naravno, ima veze sa celom pričom oko Moravskog koridora - navodi sagovornik "Novosti".

- Alternativna opcija za prijem gostiju nam je trenutno Dom učenika, koji je renoviran i ove godine su tu odsele naše mlade odbojkašice u okviru priprema.

Foto S. Babović

VELUĆE, BISER MORAVSKE ARHITEKTURE

MANASTIRI Ljubostinja i Veluće (na slici), ali i Crkva Svete Trojice u centru Trstenika, nezaobilazni su prilikom posete ovoj opštini. Ljubostinjski manastir, zadužbina kneginje Milice, ima crkvu posvećenu Uspenju Presvete Bogorodice, koju krase freske Hrebeljanovića - Lazara, Milice, Stefana i Vuka. Jefimijina "Pohvala knezu Lazaru" izvezena je upravo u ovom manastirskom kompleksu, gde počivaju mošti obeju svetiteljki. Veluće, biser moravske arhitekture, svetinja je poklonjena ruskom manastiru Sveti Pantelejmon na Svetoj Gori 1395, a nastao je od 1377. do 1378. godine. Pretpostavlja se da ga je izgradila neka despotica, a po predanju se neimarski poduhvat pripisuje Mari, ćerki kneza Lazara. Crkva Svete Trojice u Trsteniku građena je od belovodskog peščara od 1898. do 1900, a posetiocu mogu pogledati delove ikonostasa iz 1848. godine. Zvonik crkve visok je čak 33 metra i jedan je od najviših u Srbiji.

BAŠTINA I NA NjIVI I U TANjIRU

DA je Trstenik sredina poljoprivrede, odslikava se kroz popularne lokalne manifestacije. Ima ih gotovo svako mesto. Od februara, kada se tradicionalno obeležava Dan vinara i vinogradara Sveti Trifun, pa sve do avgusta, u trsteničkom kraju organizuju se "Dani kupine" u Rujišniku, "U slavu kalema" u Velikoj Drenovi, dok je "Gulašijada" u Ugljarevu.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024