OPORAVIĆE SE ŠUMA SAMA: Na Vršačkim planinama u požaru izgorelo 11 hektara uglavnom rastinja i starih stabala

J. J. BALjAK

16. 08. 2022. u 08:18

DESETAK dana od nezapamćenog požara na Vršačkim planinama, koji je prvi put u takvoj meri zahvatio padinu iznad samog grada, još nije urađena potpuna procena štete, ali se zasada može reći da je izgorelo oko 11 hektara površine.

ОПОРАВИЋЕ СЕ ШУМА САМА: На Вршачким планинама у пожару изгорело 11 хектара углавном растиња и старих стабала

Još se procenjuje šteta, Foto Grad Vršac

Stručnjaci, međutim, ističu da je, uprkos dvodnevnom plamenu, šuma ostala očuvana, jer je vatra zahvatila travu, nisko rastinje i stara stabla, koja bi se svakako sama obrušila za godinu ili dve.

Vršački šumari su ovih dana obišli teren, posekli desetak nagorelih stabala na popularnoj "Stazi zdravlja" i evidentirali šta još treba da se uradi, ali za sve dalje korake moraju da čekaju nalog pokrajinskog šumarskog inspektora, koji je trenutno na odmoru. Do tada, oni apeluju na posetioce da ne zalaze u požarom zahvaćeni deo, jer i dalje preti opasnost od obrušavanja oštećenog drveća.

- Šuma je, u suštini, ostala očuvana i to je najvažnije. Autohtone sorte lipe i crnog jasena nisu mnogo stradale. Pretežno su izgorela stabla bagrema, koja su ionako bila izgubljena, jer su bila suva i polusuva. Sanitarnu seču, koja je neophodna kako bi posetioci ponovo bezbedno mogli da šetaju "Stazom zdravlja", obavićemo čim dobijemo uputstva i nalog nadležnog inspektora - kaže, za "Novosti", Čedomir Karović, upravnik Šumske uprave "Vršac".

Staza zdravlja, Foto J. J. Baljak

Sudeći po stepenu oštećenosti, on veruje da će se šuma sama oporaviti, te da neće biti potrebe za sadnjom drveća.

- Šuma je zadržala svoju strukturu i ima dovoljno mogućnosti da se sama obnovi.

Očekujemo da će se iz zgarišta probuditi semenje i da će novo drveće samo nići.

Videćemo šta ćemo dobiti na proleće. U svakom slučaju, pejzažni ambijent nije narušen i posetioci će i ubuduće moći da uživaju u šetnjama - dodaje Karović.

Čedomir Karović, Foto J. J. Baljak

Krčenje protivpožarnih puteva

U LOKALNOJ samoupravi kažu da se nakon ovog požara, koji je izbio na veoma strmom i nepristupačnom terenu, gde nema staza kojim mogu da prođu vozila, razmišlja o mogućnostima krčenja protivpožarnih puteva i razvijanju hidrantske mreže, kako bi obezbedili bolje uslove za gašenje požara, ukoliko do njih opet dođe.

Za stihiju odgovoran čovek

POŽAR je izazvao ljudski faktor. Sve je krenulo od nekoliko pojedinačnih vatri koje su zapaljene u blizini starog hotela "Turist", na rubu urbane sredine i šume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!