DA NE ŽIVE OD SOCIJALE: Deset teže zapošljivih osoba u Kuli dobilo opremu za rad

Z. Rajić

10. 08. 2022. u 05:50

DESET osoba u opštini Kula dobilo je u ponedeljak, 8. avgusta, opremu za rad u okviru projekta samozapošljavanja. Reč je o ljudima iz kategorije teže zapošljivih, kojima su pomoć pružili Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u partnerstvu sa kulskom lokalnom samoupravom i Udruženjem za pomoć MNRO „Plava ptica“ u Kuli.

ДА НЕ ЖИВЕ ОД СОЦИЈАЛЕ: Десет теже запошљивих особа у Кули добило опрему за рад

Damjan Miljanić i Marko Košutić, Foto M. D.

- Ovo je podrška koja omogućava da ljudi ne žive od socijalne pomoći, nego da sami zarade tako što će biti obučeni, a potom i opremljeni za rad. Zamišljeno je da to bude njihova dopunska delatnost, a može biti i trajna ako uspeju da razviju posao. Zasad je samo jedan korisnik registrovao firmu – izneo je predsednik opštine Damjan Miljanić.

Dodeljeni su mehanizacija i alati za poljoprivrednu proizvodnju i održavanje javnih površina, razni aparati i bicikli, jer su dobitnici odabrali da se bave plasteničkom proizvodnjom, uređenjem zelenih površina u naseljima, spremanjem kuća i pružanjem usluga starijim i bolesnim osobama.

Donirana su dva plastenika, oba u Sivcu, a jedan od njih je pripao Jožefu Balažu, koji je za rad dobio motokultivator sa frezom i trimer za košenje.

- Plastenik je 50 sa 15 metara, a do jeseni ćemo odabrati šta ćemo gajiti – kaže Jožef, koji je sa suprugom Monikom dosad išao u nadnicu, a imaju četvoro dece školskog uzrasta.

Foto: Z. R.

Marko Košutić, direktor udruženja „Plava ptica“, koje je pomagalo nezaposlenima u izradi biznis planova i sprovodilo njihovu obuku, kaže da je samozapošljavanje druga faza lokalnog projekta u okviru programa GIZ „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“.

- U prvoj fazi je zaposleno 10 osoba kod poznatih poslodavaca, koji su dobili subvenciju za otvaranje novih radnih mesta. U drugoj fazi uspeli smo da ostvarimo izvesnu uštedu, što će omogućiti da budu realizovana još dva biznis plana za samostalno privređivanje – rekao je Košutić.

SOCIJALNO PREDUZEĆE

Treća faza projekta biće zapošljavanje u socijalnom preduzeću, čije se otvaranje očekuje krajem ovog meseca.

- Tu bi trebalo da se zaposli sedam osoba sa invaliditetom i troje povratnika iz inostranstva, po sporazumu o readmisiji – kazao je Košutić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TATA PONOSAN: Ćerka legendarnog folkera postala šampion sveta: To mi je najvažnije trenutno!