PRIJAVE ZA NESAVESNE: Inspekcije na području Pirotskog okruga, u drugom kvartalu, imale pune ruke posla

V. ĆIRIĆ

06. 07. 2022. u 11:19

TOKOM drugog kvartala ove godine, Republičke inspekcije na području Pirotskog okruga obavile su mnoštvo kontrola u delatnostima za koje su zadužene. Za sve otkrivene nepravilnosti odgovorni su sankcionisani.

ПРИЈАВЕ ЗА НЕСАВЕСНЕ: Инспекције на подручју Пиротског округа, у другом кварталу, имале пуне руке посла

Inspektori na terenu, Foto V. Ćirić

Prema rečima Dragane Tončić, načelnice okruga, u ovom periodu, Sanitarna inspekcija obavila je 384 pregleda, odnosno kontrola prodaje i proizvodnje brze hrane, kuhinje u vrtićima, školama, Bolnici, Vodovodu, pekarama, u kafanama i restoranima duž auto-puta, kontrolisani su brisevi osoblja, kao promet kozmetičkih proizvoda. Zbog raznih nepravilnosti, podneto je 12 prekršajnih naloga i tri prijave.

Uz standarne kontrole prometa robe, poštovanja odluka o kontrolisanim cenama i akciznih proizvoda, Tržišna inspekcija je imala veliki broj kontrola zbog uvođenja novih fiskalnih kasa, ali i savetodavne posete zbog vansudskih rešavanja sporova nastalih na relaciji prodavac-kupac.

Dragana Tončić sa inspektorima, Foto V. Ćirić

Aleksandar Popović, načelnik Inspekcije rada za Pirotski okrug, kaže da su inspektori u ovom periodu obavili 178 nadzora. Kod poslodavaca su otkrili 15 neprijavljenih radnika, od kojih je njih 12 odmah prijavljeno na obavezne poreze i doprinose čime je njihov rad i status legalizovan. Podneta je jedna prekršajna prijava. U oblasti bezbednosti zdravlja i poštovanja HTZ propisa, obavljen je 71 nadzor. Zbog nepoštovanja propisa o zaštiti na radu podneto je 10 prekršajnih prijava.

S obzirom na visoke temperature, u narednom periodu će, kako kaže Popović, inspektori više pažnje posvetiti i kontrola obaviti na gradilištima, kako bi kontrolisali da li se prave češće pauze u najtoplijem delu dana, da li radnici imaju dovoljno osvežavajućih napitaka i vode. Preporukom Vlade Srbije iz 2007, predviđeno je da se ovi uslovi na visokim temperaturama, naročito na gradilištima, u periodu od 11 do 16 časova, moraju poštovati.

Inspektori su kontrolisali i poštovanje, odnosno sprovođenje, odluka Ministarstva poljoprivrede kada je reč o epidemiji afričke kuge svinja u ovom okrugu.

Kontrole na građevinama, Foto V. Ćirić

UKINUTO REŠENjE O AFRIČKOJ KUGI

UPRAVA za veterinu ukinula je svoje prvobitno rešenje o proglašenju afričke kuge svinja u selima Vrandol, Jalbotina, Crvena Reka i Gnjilan, ali su rešenja o proglašenju zaraženih područja ostala na snazi u mestima Orlja i Bazovik, dok su ugrožena područja sela Vranište, Crnoklište, Ragodeš, Rudinje, Cerova, Mirkovci i Šugrin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri