SREMČEVI DANI U ELEMIRU Okupljanje pisaca kratkih proza, pesnika, aforističara, karikaturista (FOTO)

B. G.

03. 07. 2022. u 17:14

SEDAMNAESTI Sremčevi dani, pod nazivom Bal u Elemiru, svečano su počeli u ovom selu nadomak Zrenjanina, posvećeni velikanu srpske književnosti, Stevanu Sremcu.

СРЕМЧЕВИ ДАНИ У ЕЛЕМИРУ Окупљање писаца кратких проза, песника, афористичара, карикатуриста (ФОТО)

foto: grad Zrenjanin

- Iduće godine postajemo punoletni i uz podršku grada Zrenjanina i Mesne zajednice Elemir, koja ovu manifestaciju odlično organizuje, proslavićemo 18. izdanje lepe i sjajno posvećene manifestacije koja uzdiže Elemir kraj Tise - rekao je na otvaranju Sremčevih dana, gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, čestitajući fudbalerima iz ovog sela, koji su izborili istorijski plasman u Srpsku ligu i mladim košarkašicama, koje su osvojile medalje na državnom prvenstvu i na Sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine.

Prvu književnu nagradu Stevan Sremac, dobila je književnica iz Zrenjanina, Dragica Stojanović, za ciklus pesama "Živela sam kao Amiši", druga je pripala je autoru iz Elemira, Stevici Šepri Mihajlovu za kolekciju fragmetarnih priča "D Studžis i punjene tikvice", dok je treću nagradu osvojio Perica Markov iz Zrenjanina za satiričnu poemu "E moj mister skorašnji", a žiri, na čelu sa predsednikom Uglješom Šajtincem,posebno je pohvalio priče "Skroz okolo" Ilije Bakića, "Mala poema o bezdušnosti" Milana Micića i "Bašta boje duše" Šimona A. Đarmatija.

Uz bogat kulturno zabavni program i nastupe folklornih sekcija kulturno umetničkih društava iz celog Banata, održane su književne večeri, portret pesnika Miroslava Aleksića, kao i promocija izabranih dela Bogdana Čiplića, izložba sa kolonije karikature koja se tradicionalno održava u čast Stevana Sremca.

Bal u Elemiru

Sremčevi dani – Bal u Elemiru,  pokrenuti su u znak sećanja na čuvenog srpskog pisca Stevana Sremca, koji je deo života proveo u ovom selu i posvetio mu delo "Bal u Elemiru – istinit događaj, epos u deset pesama sa slikama u tekstu". 

Uz domaće vino

Svake godine, kroz književni konkurs, u Elemiru se okupljaju pisci kratke proze, pesnici, aforističari, kao i karikaturisti, u okviru jedinstvene Kolonije karikature, takođe nezaobilaznog dela manifestacije i uz rumeno domaće vino iz vinograda kraj Tise, uživaju u miru i tišini seoskog ambijenta u Elemiru.

BONUS VIDEO:

NOĆNI BAZAR NA MALOJ PIJACI: U Zrenjaninu se okupio velikih broj malih proizvođača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima