ŠUM ZRELOG ŽITA I OTKOSI STAROG BANATA: "Žetelački dani" u selu Mužlja kod Zrenjanina (FOTO)

B. Grujić

03. 07. 2022. u 10:48

MANIFESTACIJA Žetelački dani u selu Mužlja kod Zrenjanina, održana je po 39. put, uz narodne igre, tradicionalne nošnje, zvuk izvornih muzičkih instrumenata i stare običaje na njivi kada se žanje žito, uz kose i alat, koji je obeležje Banata i mađarskog življa, kojim je pretežno naseljena Mužlja.

ШУМ ЗРЕЛОГ ЖИТА И ОТКОСИ СТАРОГ БАНАТА: Жетелачки дани у селу Мужља код Зрењанина (ФОТО)

Foto: grad Zrenjanin

Uz pesmu i igru svih generacija  Kulturno umetničkog društva Petefi Šandor, učesnike Žetelačkih dana, prigodnom besedom pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, a brojnim gostima, među kojima su bili potpredsednica Narodne skupštine Srbije i potpredsednica komiteta u skupštini Saveta Evrope Elvira Kovač i direktor Pedagoškog zavoda Vojvodine Janoš Puškaš, domaćin je bio Ervin Palatinuš predsednik Saveta Mesne zajednice Mužlja.

- Sve ove stare običaje, navike i tradiciju, treba da baštinimo, da čuvamo i negujemo, a to uspešno rade organizatori ove manifestacije i ja im se na tome zahvaljujem, jer to je sjajna promocija Mužlje - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina.

Na Sunčanom jezeru, u Mužljanskom ritu, na žitnom polju, ni ove godine nije izostalo  takmičenje u kosidbi žita na tradicionalan način, onako kako se to u ovim krajevima radilo vekovima, u narodnim nošnkama, ručnom kosom, koja se oštri kamenom, na specifičan način, a u takmičenju važni su detalji, kao što su dužina otkosa, način oštrenja kose i slaganja pokošenog žita.

Obzirom da se manifestacija održava u slavu žetve, žita i hleba, pre kosidbe, nije izostalo ni osvećenje žita i žetelaca, takmičarski deo, naravno bio je u drugom planu, a prevagnulo je druženje, dobro raspoloženje, šarolika gastronomska ponuda, zvuci tamburaša, u prijatnom ambijentu suncem okupanih žitnih polja Sunčanog jezera na obodu Mužlje. 

U okviru manifestacije, održano je i takmičenje u pecanju za najmlađe, kuvanju riblje čorbe, pesmi i igri folklornih ansambala.

ŽETELAČKI DORUČAK

Živopisni deo manifestacije, svakako je autentični fruštuk, ili žetelački doručak, u samom polju, neposredno pre početka kosidbe, uz razne gurmanske đakonije, šunku, slaninu, kobasice. 

GOSTI IZ MAĐARSKE, RUMUNIJE, SUBOTICE

Po običaju, brojnim domaćim takmičarskim ekipama, priključili su se dragi gosti, iz naselja Otelek, u rumunskom delu Banata, nekoliko  mesta iz Mađarske, Subotice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)