ZA PREČIŠĆAVANJE VODA 18,2 MILIONA EVRA: Postojeći sistem izgrađen još šezdesetih, radovi će biti završeni 2025. godine

D. N.

22. 06. 2022. u 06:33

U POŽAREVCU su u utorak potpisani ugovori o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u koje će, uz pomoć Nemačke razvojne banke KFV, biti uloženo 18,2 miliona evra.

ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ВОДА 18,2 МИЛИОНА ЕВРА: Постојећи систем изграђен још шездесетих, радови ће бити завршени 2025. године

Foto D. novaković

Ugovor je potpisan u okviru projekta "Vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji VI", koji je deo finansijske saradnje Republike Srbije sa SR Nemačke. Potpisnici ugovora bili su: ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, direktor požarevačkog JKP "Vodovod i kanalizacija" Aleksandar Dimitrijević i predstavnici nemačke KFV banke.

Foto D. novaković

- Postojeće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno je šezdesetih godina, pa se zbog ograničenih tehničkih kapaciteta postojećeg kanalizacionog sistema u Požarevcu celokupna količina sakupljenih otpadnih voda ispušta bez prečišćavanja u Brežanski kanal i Veliku Moravu i sa takvom praksom moramo da prestanemo - rekao je ministar Momirović.

On je napomenuo da će radovi na izgradnji postrojenja u Požarevcu krenuti početkom naredne godine i biće kompletno završeni u 2025. godini.

Gradonačelnik Pavlović istakao je da je u prvoj fazi programa urađen idejni projekat, a potpisivanjem ugovora i zvanično počinje faza dva, odnosno izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda.

Foto D. novaković

- Nakon realizacije ovog projekta, Požarevac će biti grad koji ispunjava sve ekološke standarde, a sve prednosti osetićemo u decenijama koje su pred nama - rekao je gradonačelnik. Direktor Kancelarije KFV banke Rudiger Hartman izjavio je da ovaj program predstavlja šestu fazu projekta za vodosnabdevanje i otpadne vode koji se sprovodi u Srbiji. - Požarevac je sada prvi put u našem programu i drago mi je da vidim posvećenost ovog grada realizaciji tako važnog projekta - istakao je Hartman. Od ukupno 18,2 miliona evra, koliko Požarevac dobija, 14,6 miliona biće uloženo u izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a 3,6 miliona u izgradnju jedinice za solarno sušenje mulja.

 

PLAN

Izgradnjom centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požarevcu obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za grad i za seoska naselja Lučica, Poljana i Prugovo, gde živi oko 50.000 stanovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati