CENTAR ZA PODRŠKU MALIŠANIMA SA SMETNJAMA: Kikindska OŠ "6. oktobar" dobila nedavno novi status od Ministarstva prosvete

R. Šegrt

06. 06. 2022. u 08:46

ZAHVALjUJUĆI stručnom radu, Osnovna škola za obrazovanje i vaspitanje učenika sa intelektualnim, čulnim, motoričkim i višestrukim smetnjama u razvoju "6. oktobar" u Kikindi iz godine u godinu proširuje polje svog rada.

ЦЕНТАР ЗА ПОДРШКУ МАЛИШАНИМА СА СМЕТЊАМА: Кикиндска ОШ 6. октобар добила недавно нови статус од Министарства просвете

Foto R. Šegrt

 Od pre nekoliko godina pruža podršku deci iz vrtića i redovnih škola kojim je potrebna pomoć u savladavanju gradiva u redovnoj nastavi, a sada je od Ministarstva prosvete dobila status resursnog centra. To znači da će podršku deci sa smetnja i invaliditetom moći da pruža i u pet drugih opština Severnobanatskog okruga.

- Pokazujemo visoke rezultate u radi i imamo želju da se i dalje razvijamo i proširimo praksu. Zato smo izradili elaborat koji je u ministarstvu dobro ocenjen i tako smo postali resursni centar. Imamo kvalitetan i stručan kadar, koji godinama realizuje nastavu i program dodatne podrške. Ustanovili smo da u opštinama Senta, Ada, Kanjiža, Čoka i Novi Kneževac ne postoji dovoljan broj defektologa koji bi mogao da pruža dodatnu podršku, pa smo želeli da takvu pomoć dajemo ne samo deci koja imaju smetnje nego i vaspitačima i nastavnicima koji rade sa takvom decom, roditeljima koji imaju poteškoće sa vežbanjem i učenjem dece, ali i sa transportom. Mi imamo dovoljno stručnog kadra koje može da ih edukuje na kvalitetan način - objašnjava Srđan Stojanović, direktor škole "6. oktobar".

Foto R. Šegrt

Srđan Stojanović

Školu trenutno pohađa 39 učenika, sa kojima radi 30 nastavnika, od kojih je 17 defektologa. Programom dodatne podrške obuhvaćeno je 54 dece iz vrtića i osnovnih škola i taj broj raste iz godine u godinu.

- Putovanje dece iz drugih opština do Kikinde je veliki problem. Zato sa lokalnim samoupravama treba da nađemo rešenje kako da se obezbedi transport dece koja imaju potrebu za dodatnom podrškom. U ministarstvu sledi sastanak o finansijama i načinu organizacije, pa očekujemo dodatnu pomoć i za opremanje - navodi Stojanović.

Foto R. Šegrt

Škola treba da ima i specifična pomagala i učila, za određene poremećaje i invaliditete svojih učenika. Deo nastavnici prave sami, ali je neophodna i kupovina, pa škola očekuje finansijsku pomoć lokalnih zajednica. Članica Gradskog veća Kikinde za obrazovanje i kulturu Valentina Mickovski najavila je podršku grada daljem razvoju škole "6. oktobar".

ČETVRTI U VOJVODINI

- U VOJVODINI sada postoje četiri resursna centra, u Novom Sadu, Somboru, Pančevu i Kikindi. Svi bi trebalo da počnu s radom od septembra, mada verujem da škola u Novom Sadu već primenjuje veći deo programa, jer ima kapacitete i podršku - navodi Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024