PEVANJE TRADICIONALNE PESME: Pregršt nagrada Etno grupi „Marinika“ iz Negotina

S. M. J.

03. 06. 2022. u 12:55

Na sedmom Republičkom takmičenju u pevanju tradicionalne pesme osnovnih i srednjih škola Srbije, trijumfovala je negotinska Etno grupa „Marinika“ Negotinske gimnazije pod upravom Danijele Marković.

ПЕВАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ ПЕСМЕ: Прегршт награда Етно групи „Мариника“ из Неготина

Foto: S.M.Jovanović

Etno grupa „Marinika“, koja postoji i radi od 2008.  osvojila je čak četiri prve nagrade, od kojih je jedna laureat, na Republičkom takmičenju u pevanju tradicionalne pesme osnovnih i srednjih škola Srbije u organizaciji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije (UMBPS). Ovogodišnje takmičenje održano je onlajn u šest uzrasnih kategorija.

Nagradu laureat sa maksimalnih 100 poena osvojila je Milena Marković, članica ove grupe. „Marinika“ je sa maksimalnih 100 poena pobedila i u kategorijama trio i kvintet, a trijumfovali su i kao etno grupa u punom sastgavu sa 10 pevača osvojivši prvu nagradu sa 99 bodova.

Etno grupa „Marinika“ potvrdila je i na ovom takmičenju renome koji odavno uživa. Ovaj ansambl je i do sada na brojnim festivalima u zemlji i svetu: u Pragu, Ohridu, Beču, ali i u Bugarskoj i Rumuniji u više navrata osvajao prvu i drugu nagradu, ostvarivši, između ostalih, i saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Timočkom eparhijom, koja im je 2011. izdala nosač zvuka.

Njen osnivač i dirigent, ali i kompozitor većine aranžmana koje izvode, Danijela Marković je na Republičkom takmičenju u pevanju tradicionalne pesme za gimnazije i stručne škole Srbije u Beogradu, jedinom te vrste u našoj zemlji, pohvaljena za izuzetan doprinos u pedagoškom radu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede