EDUKACIJA ZA MLADE UMETNIKE: Otvorena izložba radova profesora Umetničke škole u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

13. 05. 2022. u 10:46

U GALERIJI Kulturnog centra Ribnica u Kraljevu otvorena je izložba radova profesora ovdašnje Umetničke škole.

ЕДУКАЦИЈА ЗА МЛАДЕ УМЕТНИКЕ: Отворена изложба радова професора Уметничке школе у Краљеву

KC Ribnica

Na ovoj grupnoj izložbi u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ svoja dela predstavili su profesori Alisa Matović, Ivana Stajić, Goran Bzenić, Silvija Mitrović, Aleksandar Zlatojević, Slobodan Luković, Svetlana Vukašinović, Milan Marković, Boban Bosić i Velimir Zelenović.

- Ova izložba profesorskih radova otkriva na njihova stremljenja i interesovanja, ali sa sobom nosi i edukativni značaj za mladi umetnički naraštaj. Čini se da su u ovim turbulentnim vremenima profesori umetnosti, na marginama društvene stvarnosti, naterani da malo veruju u svoj ogromni doprinos obrazovanju, ali i u svoj umetnički značaj u našoj kulturi. Ipak, njihova umetnička aktivnost je neprekidno prisutna, uprkos pošastima ovog našeg doba – rekao je istoričar umetnosti Slobodan Jelić otvarajući izložbu.

KC Ribnica

Izložba radova profesora Umetničke škole u Kraljevu

On je naglasio da iako skrajnuti materijalnim težnjama društva, slikarstvo i skulptura su po ko zna koji put povratili smisao za boju i razbili mrtvilo oblika, povratili jasnu koncepciju i čistotu plastičnih formi.

- Raznovrsnost umetničkih ideja, prisutnih i na ovim radovima, učinila je da umetnost postepeno počne da odbacuje staru, estetičku retoriku i traga za novim jezikom bliskim poeziji i filozofiji – rekao je Jelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OPŠTINA ĆUPRIJA: Za sport 35 miliona dinara