VEK PROŠLOSTI GRADA NA VIŠE OD 300 FOTOGRAFIJA: Originalni projekat kustosa Narodnog muzeja, kuće Simića i Kruševljana

S. Babović

12. 05. 2022. u 08:33

POSTAVKA "Dogodine u isto vreme" - na kojoj su mesecima zajedno radili Kruševljani i kustosi Narodnog muzeja - Kuće Simića, sadrži više od 300 fotografija koje ilustruju privatne i javne jubileje, a pred publikom će biti od večeras u 19 sati.

ВЕК ПРОШЛОСТИ ГРАДА НА ВИШЕ ОД 300 ФОТОГРАФИЈА: Оригинални пројекат кустоса Народног музеја, куће Симића и Крушевљана

Foto Kuća Simića

Osim 22 vredna sakupljača uspomena, foto-svedočanstva su priložili i Istorijski arhiv, i pomenuti muzej.

Foto Kuća Simića

- Foto-zapisi datiraju još od prve polovine prošlog veka, priču smo započeli od malih i velikih matura, godišnjica brakova ili prijateljstava, a završili masovnim proslavama 1. maja, 8. marta ili ostalih državnih praznika ove, ili neke od prethodnih domovina - kaže kustos Kuće Simića Zorana Drašković Kovačević, skrećući pažnju na fotografije dece sa zalizanim šiškama i opeglanim haljinicama, odraslih na prvim visokim potpeticama i u neudobnim sakoima, učesnike lokalnih sletova u providnim trikoima i baletankama...

Foto Kuća Simića

Interaktivne izložbe u Kući Simića, u čijem stvaranju jednako učestvuju i kustosi, i Kruševljani, već godinama su uspešna praksa u ovoj instituciji. Tako je javnost, između ostalog, prošlog Vidovdana imala priliku da vidi i Spomenik kosovskim junacima na privatnim fotografijama...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)