JEDINSTVENA IZLOŽBA U U KRUŠEVCU: Šta je stvarnost, a šta legenda o Moravskoj Srbiji

Sofija Babović

01. 08. 2021. u 14:00

ZBOG velikog interesovanja izložba "Moravska Srbija između stvarnosti i legende" biće pred posetiocima Narodnog muzeja u Kruševcu sve do septembra. Postavka o manje poznatim detaljima srednjovekovne istorije Kruševca i Srbije, koja otkriva šta se događalo uoči, tokom i posle Kosovskog boja 1389. godine, nastala je tokom obimnog istraživanja stručnjaka u okviru projekta nastalog uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i grada Kruševca.

ЈЕДИНСТВЕНА ИЗЛОЖБА У У КРУШЕВЦУ: Шта је стварност, а шта легенда о Моравској Србији

Foto S. Babović

Cela izložba je interaktivna i osim sa ključnim okršajem sa Osmanlijama na Gazimestanu, posetioci mogu da se upoznaju i sa osnivanjem kruševačkog grada 1371. godine, gradnjom crkve Lazarice, prvim godinama stolovanja osnivača srednjovekovne prestonice Lazara Hrebeljanovića (1329-1389). U najavi je i specijalna publikacija.

- NAŠ tim istražio je društveni, politički i ekonomski život Moravske Srbije i 14. veka uopšte, a govorimo i o privredi, odevanju, ishrani, medicini - napominje istoričarka Sanja Rutić - Vorotorović, koautorka izložbe. - Na šest panoa nalazi se opisani pretpostavljeni tok Kosovskog boja. Podvlačimo da su činjenice: mesto, vreme, akteri i pogibija oba vladara, Lazara sa jedne, i sultana Murata sa druge strane.

Stručnjaci su se u radu osvrnuli i na legende, pisanje i odjek nakon Kosovskog boja. Poseban doprinos dali su savetnici Natalija Topličanin, Bogdan Vučković, Dimitrije Borotović, Jelena Stojković.

- Ovaj poduhvat nije samo namenjen kruševačkoj publici, cilj je da ova izložba bude predstavljena svuda gde je to moguće i pronese priču o Kruševcu kao o centralnom gradu u srednjem veku, ali i priču o Moravskoj Srbiji - napominje koautor Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu.

PRIČA o osnivaču grada posebno je značajna. Izvesno je da se otac budućeg kneza Lazara zvao Pribac, ali je zanimljivo da Lazar nije dobio prezime po očevom imenu, što je bio običaj u srednjovekovnoj Srbiji. Zna se i da mu je otac službovao na Dušanovom carskom dvoru, gde je obavljao poslove peharnika i logoteta. Njegov ugled preneo se na sina. Hrebeljanović se oko 1353. godine ženi Milicom, potomkom Nemanjinog sina Vukana. Usledile su dramatične godine borbe za prevlast srpskih velikaša.

OD NAKITA DO LEKA

U OKVIRU postavke o Moravskoj Srbiji prikazan je i deo pretpostavljenog oružja iz srednjeg veka, posuđa, keramike, nakita. Kao i kompletan rodoslov Lazarevića, činjenice iz života kneza Lazara i njegovih potomaka, razvoj crkve Lazarice kao dvorske crkve podignute nakon rođenja despota Stefana Lazarevića, prikaz bisera moravske arhitekture, ali i zanimljive informacije o srednjovekovnoj ishrani, lečenju, odevanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima