NAŠ KAČKAVALJ U ELITI PRE NEGO POLA EVROPE: Pirotska mlekarska škola "Dr Obren Pejić" izlazi i na međunarodnu scenu

V. ĆIRIĆ

09. 05. 2022. u 12:00

MLEKARSKA škola sa Domom učenika "Dr Obren Pejić" se polako, ali sigurno probija i na međunarodnu scenu, pa je ova ustanova u kojoj se dualno obrazovanje odomaćilo još pre više decenija sada postala deo evropskog projekta u kojem učestvuju Danska, Holandija, Irska, Turska, Francuska, Nemačka i Rumunija.

НАШ КАЧКАВАЉ У ЕЛИТИ ПРЕ НЕГО ПОЛА ЕВРОПЕ: Пиротска млекарска школа Др Обрен Пејић излази и на међународну сцену

Foto V. Ćirić

Piroćanci su se, tako, uz nekoliko firmi i institucija iz naše zemlje - među kojima su mlekara "Milkhaus", Privredna komora Srbije i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu - našli u projektu "Izvrsnost u melkarstvu" čija je vrednost oko četiri miliona evra, koliko je opredeljeno za povezivanje svih subjekata iz lanca prerade mleka u jednu celinu, kako bi se u perspektivi formirali Centri izvrsnosti.

S obzirom na to da u pirotskoj školi stasavaju prvoklasni majstori za kačkavalj, napitke od mleka i razne vrste sireva, ovo omogućava još kvalitetnije povezivanje srednjoškolaca, nastavnika, studenata i kapaciteta za preradu mleka - sve uz predavanja o upošljenosti kapaciteta i najnovijim tehnologijama. Projekat podrazuemeva i međusobne posete proizvodnim pogonima, te prisustvovanje predavanjima i usko specijalizovanim kursevima, a najavljen je i takozvani transfer znanja i dostignuća u mlekarstvu.

Foto V. Ćirić

Ovakav vid edukacije se u Srbiji realizuje po prvi put i trajaće četiri godine, koliko i školovanje jedne generacije majstora za preradu mleka. Posle tog perioda, projekat će se proširiti i na ostale zemlje članice EU.

Podsetimo, pirotska Mlekarske škola je formirana polovinom prošlog veka, a ovde su se - uz praktičnu nastavu - obrazovali kadrovi iz mlekara širom tadašnje SFRJ, koji su praktično iz školskih klupa odlazili u proizvodne pogone, bez i jednog dana čekanja na biroima za zapošljavanje. Poslednjih godina, ovde uče i pekari, i mesari, ali je prerada mleka i dalje osnovno opredeljenje, po kojem je ova obrazovna ustanova prepoznatljiva u ovom delu Balkana. Jer, ovde se - u radionici za praktičnu nastavu - svakodnevno preradi više od pet tona sirovog mleka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri