SEĆANJE NA "INTERNIRCE" U Kikindi obeležena godišnjica stradanja u Norveškoj

R. Š.

06. 05. 2022. u 17:18

OSAMDESETA godišnjica stradanja građana Kikinde, koji su u Drugom svetskom ratu zarobljeni i deportovani u logore u Norveškoj, obeležena je danas u Parku prijateljstva u centru grada.

СЕЋАЊЕ НА ИНТЕРНИРЦЕ У Кикинди обележена годишњица страдања у Норвешкој

Foto: R. Šegrt

Vence na spomenik, podsetnik na 46 interniraca koji su bili u koncentracionom logoru Bejsfjord pored grada Narvika, položile su položile su delegacije Severnobanatskog okruga, Grada, Društva srpsko-norveškog prijateljstva, SUBNOR-a i Srpskih ratnih veterana.

Nakon toga, u  velikoj sali Kulturnog centra organizovano je predavanje koje je održao Miloš Pušara, kustos istoričar Narodnog muzeja u Kikindi.

Od ukupnog broja interniranih Kikinđana u logore u Norveškoj nakon rata kući su se vratila samo njih sedmorica. Za vreme zarobljeništva narod Norveške pokazao je veliku solidarnost sa zarobljenicima, pa Kikinda i grad Narvik neguju dogogodišnje prijateljstvo koje je prvi put ozvaničeno 1966. potpisivanjem Deklaracije, a potom je obnovljeno 2019. kada je proglašen i Park prijateljstva u centru grada koji nosi ime Narvik.

Park ima 2.000 metara kvadratnih i u njemu je drvo prijateljstva kao i ranije postavljeni spomenik “Kamene ruže”, autora vajara dr Slobodana Kojića iz Kikinde.

BONUS VIDEO:

ZANATLIJA ZA PRIMER: Kamenorezac besplatno sredio spomenik i grobnicu pesnika Dušana Vasiljeva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)