"ROSULJE" JAČAJU BIZNIS: Šta Kruševac i njegovi građani dobijaju izgradnjom aerodroma, na koji se čekalo 25 godina

S. Babović

05. 05. 2022. u 08:25

GRADNjA Aerodroma "Rosulje", koji bi prema najavama nadležnih trebalo da bude dovršen ove godine, blizu četvrt veka od formiranja preduzeća za izgradnju celog kompleksa, Kruševcu bi mogla da donese mogućnost sportskih, kargo i manjih,komercijalnih letova.

РОСУЉЕ ЈАЧАЈУ БИЗНИС: Шта Крушевац и његови грађани добијају изградњом аеродрома, на који се чекало 25 година

Aero - klub "Mihajlo Živić", Foto S. Babović

Avio-transport za potrebe privrede takođe se spominje kao mogućnost eksplaotacije novog aerodroma u čiju je gradnju uloženo oko 320 miliona dinara.

U JP "Aerodromi Srbije" ističu da je za njih, Vladu i nadležno Ministarstvo od izuzetnog značaja razvoj vazdušnog saobraćaja u Kruševcu. U sastavu preduzeća koje od pre nekoliko godina gazduje kruševačkim aerodromom su dva međunarodna aerodroma (Niš, Kraljevo), Ponikve, Pranjani sa memorijalnim kompleksom posebnog karaktera, dok će aerodrom "Rosulje" biti prvi ovakvog tipa u sastavu JP "Aerodromi Srbije".

- Već sada se aerodrom gradi tako da on može biti i međunarodnog tipa - kaže Mihajlo Zdravković, direktor JP "Aerodromi Srbije".

- Po završetku građevinskih radova, očekuje se sprovođenje procedure registracije i pribavljanja dozvole za korišćenje kod Direktorata civilnog vazuhoplovstva.

Na gradilištu se trenutno radi na asflatiranju osnovne poletno-sletne staze dimenzija 820 puta 23 metra, sa pratećom rulnom stazom dužine 110 i širine 15 metara.

Asfaltiranje poletno-sletne staze, Foto S. Babović

Intenzivno se radi da aerodrom 2B kategorije bude u upotrebi u toku ove godine - navodi Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca. - Radove na asflatiranju prati i veći broj radova na pratećoj infrastrukturi, elektro i vodnim instalacijama. Već su završeni put i ograda.

I dok se benefiti od novog aerodrom tek očekuju, određeni benefiti preseljenja aerodroma koji je je bio na Bruskom putu već se vide. Novo stambeno-poslovno naselje Centar 3 već tri godine dobija svoje obrise: završeno je pet saobraćajnica, započete su prve zgrade, odmakla je gradnja stadiona FJ Jedinstvo sa pratećom infrastrukturom. Na 27 hektara Starog aerodroma predviđeno je 8.000 jedinica stambenog prostora, verski objekat, park, kao i nova Palata pravde, koja će se preseliti iz centra.

Prateća infrastruktura, Foto S. Babović

IDEALNA LOKACIJA

KODNA oznaka 2B podrazumeva da aerodrom može biti "parking" za avione raspona krila od 15 do 24 metra širine. "Rosulje" imaju izuzetno povoljnu lokaciju za aerodrom, nalaze se na nadmorskoj visini od 235 metara i u proseku u toku godine imaju najviše pet dana pod maglom. Ruža vetrova iznosi 97 posto, što pomaže bezbednom odvijanju vazdušnog saobraćaja. Na aerodromu će posebno mesto imati Aero-klub "Mihajlo Živić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!