DUG JUNACIMA VELIKOG RATA: Pokrenuta inicijativa da se zaštite Staro varoško i Ratničko groblje u Valjevu

B. PUZOVIĆ

24. 03. 2022. u 06:00

ISTORIČAR dr Vladimir Krivošejev je pokrenuo inicijativu da se pod zaštitu stave staro varoško i ratničko groblje na brdu Vidrak, odnosno Bajir u Valjevu.

ДУГ ЈУНАЦИМА ВЕЛИКОГ РАТА: Покренута иницијатива да се заштите Старо варошко и Ратничко гробље у Ваљеву

Foto "Valjevska posla"

Groblje je formirano sredinom 19. veka, a prvih godina Velikog rata bilo je prošireno i na tom, dodatnom prostoru su sahranjivani nastradali u borbama 1914, te žrtve epidemije tifusa koja je Valjevom harala godinu kasnije...

Groblje je potpuno zatrto pedesetih godina prošlog veka, prilikom izgradnje Spomen-parka borcima revolucije. Na tom prostoru, međutim, retki ostaci nekadašnjeg groblja mogu se prepoznati i danas. Na ratničkom groblju, kako se procenjuje, bilo je sahranjeno više od 15.000 izginulih u ratnim sukobima i preminulih tokom epidemije tifusa. Nažalost, danas je sačuvana samo humka američkog lekara dr Semjuela Alberta Kuka, sa spomenikom koji seća na humanistu koji je početkom 1915. stigao u grad na Kolubari da bi lečio obolele, te organizovao imunizaciju srpske vojske protiv trbušnog tifusa. Kada su zalihe bile pri kraju, nije hteo da on bude vakcinisan, već je svoju dozu ustupio srpskom vojniku. Na kraju je i sam oboleo od trbušnog tifusa te preminuo u Valjevu.

Foto Privatna arhiva

- Najnovija istraživanja su precizno definisala istorijat groblja u celini, konkretne namene pojedinih delova, kao i postojeće, na površini uočljive ostatke - kaže dr Krivošejev. - Smatram da postoje svi uslovi da se ovaj prostor proglasi za kulturno-istorijsku celinu, odnosno kulturno dobro od velikog značaja i da se njegovi elementi, istorijat i značaj prezentuju na primeren način.

OBJAŠNjENjE TOPONIMA

- UMESTO sadašnjeg, Spomenik borcima revolucije, predlažem da prostor nekadašnjeg groblja promeni naziv u Brdo heroja, ili Brdo junaka - kaže dr Krivošejev. - Staro groblje nalazilo se na brdu Bair, južno od jezgra Valjeva, iznad čaršije Tešnjar. Za to brdo danas je uobičajen naziv Vidrak, dok je Bair aktuelno ime naselja na severnoj padini. Ranije je čitavo brdo nazivano Bair, po turskoj reči koja znači breg... Tada je Vidrak bio naziv samo za zapadni deo brda, iznad početnog toka Kolubare. Južni deo se, kao i danas, nazivao Popare, po tamošnjem zaseoku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!