BIOMASA UMESTO MAZUTA: U Gornjem Milanovcu potpisan ugovor o javno-privatnom partnerstvu za jeftinije i čistije grejanje

M. BOŠNjAK

15. 03. 2022. u 06:21

SHODNO ugovoru koji su potpisali čelnici lokalne samouprave i beogradska firma "Enerdži konstrakšn" - o javno-privatnom partnerstvu koje bi u rudničko-takovskom kraju trebalo da se realizuje po prvi put - Gornji Milanovac će se već naredne sezone grejati iz nove kotlarnice na biomasu, čija izgradnja bi trebalo da započne ovog proleća.

БИОМАСА УМЕСТО МАЗУТА: У Горњем Милановцу потписан  уговор о јавно-приватном партнерству за јефтиније и чистије грејање

Lazić, Kovačević i Aleksić (desno), Foto SO u Gornjem Milanovcu

- Više od 1.200 stanova, korisnika sistema javnog grejanja, kao i javne ustanove koje su na njega priključene, umesto mazutom, grejaće se na biomasu. Time ćemo povećati udeo čiste energije iz obnovljivih izvora i konačno rešiti višegodišnji problem zagađenja u gradu.

U aktuelnom trenutku, nije zanemarivo ni to što postojeće kotlarnice troše mazut koji je trenutno neverovatno skup, pa bi teško mogli da cene grejanja održimo na ovom nivou - kaže prvi čovek Opštine Dejan Kovačević.

Direktor pomenute firme koja je u Srbiji već izgradila desetak sličnih postrojenja, Miroslav Aleksić, kaže da im je lokalna samouprava postavila zadatak da uštede ne smeju biti manje od 20 odsto, u odnosu na sumu koja se trenutno izdvaja tokom grejne sezone, ali i za remont, odnosno popravke postojećeg sistema.

- Kada smo pre 12 meseci započeli pripremne radove za realizaciju ovog kapitalnog projekta, cena mazuta na svetskom tržištu je iznosila 55 dinara po kilogramu, a danas za istu količinu treba izdvojiti čak 105 dinara. Zato sada, sa privatnim partnerom, ugovaramo cenu megavat časa na iznos od 54 evra, dok megavat čas proizveden korišćenjem mazuta danas košta 115 evra - zaključuje jedan od potpisnika ugovora, direktor JKP "Gornji Milanovac" Ivan Lazić.

Jedan pogled na Gornji Milanovac , Foto Privatna arhiva

Inače, još od kraja prošlog veka, Gornji Milanovac slovi za jednu od najbrže i najbolje gasifikovanih sredina u Srbiji. Na grejanje gasom - umesto drvima, ugljem i mazutom - prešlo je hiljade domaćinstava, ovaj energent je uveden i u većinu fabrika, te gotovo sve stambene zgrade podignute od tada do danas, ali su se zbog potonjih poskupljenja ovog vida grejanja mnogi Milanovčani vratili loženju drva i uglja, što dovodi do značajnog porasta aerozagađenja.

ZAMERKE I OBJAŠNjENjE

- ZAŠTO će se nova kotlarnica na biomasu nalaziti blizu centra grada i zbog čega je gradimo iznova, kada već imamo svu infrastrukturu na gas - deo je zamerki opozicionog udruženja građana "Pobedi i spasi Gornji Milanovac", na koje je predsednik Opštine Dejan Kovačević, tokom nedavnog skupštinskog zasedanja, odgovorio tvrdnjom da najavljeno postrojenje neće imati štetni uticaj na životnu sredinu, da njenu lokacuju lokalna samouprava nije platila, te da cene gasa u svetu rastu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)