MOBILNI APARATI SPASAVAJU ŽIVOTE: Bolnica u Kikindi dobila preko potrebnu opremu važnu za lečenje najtežih bolesnika (VIDEO)

R. Šegrt

02. 03. 2022. u 06:21

ZAHVALjUJUĆI donaciji od oko 400.000 dinara, Opšta bolnica u Kikindi sada ima četiri mobilna aparata za torokalnu drenažu, koji su važni u lečenju najtežih pacijenata, odnosno onih koji su na intenzivnoj nezi.

МОБИЛНИ АПАРАТИ СПАСАВАЈУ ЖИВОТЕ: Болница у Кикинди добила преко потребну опрему важну за лечење најтежих болесника (ВИДЕО)

Foto R. Šegrt

Lekarima su značajni jer su prenosivi, pa mogu da ih koriste i prilikom transporta pacijenata tako da mogu presudno da pomognu u spasavanju onih koji su životno ugroženi.

Bolnica do sada nije imala ovakav mobilni aparat, već samo onaj koji je fiksiran u jedinici intenzivnog lečenja.

- Ovaj aparat služi nam da, nakon uvođenja drena u prostor između zida grudne duplje i pluća, pomoću negativnog pritiska, izvučemo vazduh, krv ili druge patološke tečnosti koje se tu nakupljaju. Sa novim aparatom takvu intervenciju možemo da radimo na svakom mestu u bolnici. Posebno je važno da takav aparat sada imamo na Prijemnom odeljenju, gde se najčešće postavlja takva dijagnostika. Time se skraćuje vreme početka lečenja, jer pacijente sa prijemnog ne moramo da prebacujemo na prvi sprat, na intenzivno lečenje.

Jednako je važno da ovaj aparat možemo koristiti i na terenu i prilikom transporta pacijenata, a to nekada može da spase život - objasnio je dr Bojan Miladinov, načelnik Hirurgije kikindske bolnice.

 

Nova oprema pomoći će da se reši i gužva na odeljenju Intenzivne nege, koja je ranije nastajala upravo zbog manjka aparata za drenažu.

- Sada će pacijenti moći da se leče i na drugim odeljenjima, na Hirurgiji, na primer, pa će ostati više mesta na intenzivnom lečenju. To nam je veoma važno u vreme kovid- pandemije, kada se dešavalo da je popunjen kapacitet na jedinici intenzivnog lečenja - navodi anesteziolog Vladimir Prunić, pomoćnik direktorke bolnice za medicinska pitanja.

Novi aparat i na Prijemnom odeljenju, Foto R. Šegrt

Novi aparati kupljeni su zahvaljujući donaciji francuske kompanije. Dobar posrednik između zdravstvenih ustanova i donatora je lokalna samouprava, a zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski kaže da su donacije veoma važne u vreme pandemije.

POTREBNO JOŠ 15 APARATA

BOLNICI nedostaje još medicinskih aparata, u ovom trenutku čak 15. Preko nam je potreban defibrilator sa privremenim pejsmejkerom. Imamo jedan odličan na Prijemnom, ali nam isti takav treba i za Interno odeljenje. Vrednost mu je 1,1 milion dinara. Radi nabavke plazma sterilizatora konkurisaćemo kod Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Treba nam i kompletna oprema za urološke intervencije, zatim EEG aparat, operativne lampe - nabraja dr Vesna Tomin, v. d. direktora bolnice.

7.000 PACIJENATA

NAŠA bolnica je regionalnog karaktera, ima 16 odeljenja, a godišnje 7.000 pacijenata prođe samo kroz stacionarni deo i još hiljade onih koji su pregledani u ambulantama.

Bolnica u Senti sada nema urologa, pa mi zbrinjavamo sve takve pacijente do Subotice - ističe dr Tomin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024