ODLAZA ISTAKNUTOG NAUČNIKA I VELIKOG MIROTVORCA: U Kruševcu sahranjen prof. dr Pavle Bubanja, kanidat za Nobelovu nagradu za mir

S. BABOVIĆ

28. 02. 2022. u 19:18

KRUŠEVAC je izgubio časnog profesora i velikog mirotvorca, rečeno je danas na Komemorativnom skupu povodom smrti prof. dr Pavla Bubanje.

ОДЛАЗА ИСТАКНУТОГ НАУЧНИКА И ВЕЛИКОГ МИРОТВОРЦА: У Крушевцу сахрањен проф. др Павле Бубања, канидат за Нобелову награду за мир

Foto: GU

Od istaknutog naučnika, u Gradskoj upravi su se oprostili članovi porodice, predstavnici gradskog rukovodstva sa gradonačelnicom Jasminom Palurović i poštovaoci prof. dr Bubanje, o čijem je delu govorio dugogodišnji saradnik Siniša Maksimović, zamenik predsednika Skupštine grada.

Prof.dr Pavle Bubanja(1936-2022) poreklom iz Berana, bio je generalni sekretar Asocijacije za kulturu mira, toleranciju sa muzejom mira i jedan od najzaslužnijih što je Kruševac odlikovan za rad na miru Medaljom mira 1986, odnosno Medaljom Vesnika mira UN 1990.godine, preminuo je u 86.godini. Bio je filozof i teolog, autor više naučnih knjiga, studija, monografija i radova.

Do penzije je radio kao profesor na Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Zahvaljujućinjegovim naporima, Kruševac je osim priznanja UN, dobio Spomenik mira, zajedno sa zastavom dobijenom iz Njujorka 1990.godine, Spomenik Majka Srbija i Majka Grčka (jedina skulptura slikara Milića od Mačve), obdanište „Golub mira“, čitavo naselje koje nosi ime Ujedinjene Nacije, kao i ulice azvane po generalnim sekretarima UN.

Bio je jedan od osnivača od Filozofsko-književne škole i i SPS-a, a 2006.godine bio je nominovan i za Nobelovu nagradu za mir.

Sahranjen je danas na Novom groblju u Kruševcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba