PREMINUO NAJVEĆI BORAC ZA MIR: Profesor dr Pavle Bubanja umro u 86. godini

S.BABOVIĆ

27. 02. 2022. u 16:15

PROF.dr Pavle Bubanja (1936-2022) iz Kruševca, generalni sekretar Asocijacije za kulturu mira,toleranciju sa muzejom mira i jedan od najzaslužnijih što je Kruševac odlikovan za rad na miru Medaljom mira 1986,odnosno Medaljom Vesnika mira UN 1990.godine, preminuo je u 86. godini.

ПРЕМИНУО НАЈВЕЋИ БОРАЦ ЗА МИР: Професор др Павле Бубања умро у 86. години

Foto: Novosti

Bio je filozof i teolog, autor više naučnih knjiga,studija,monografija i radova,a najznačajnija dela su mu „Filosofija mira“, Filosofsko teološki leksikon,“Pedagogija mira“, Majke mira“, „Svet i mi za mir“.

Do penzije je radio kao profesor na Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu,gde je,prema sopstvenim rečima „imao nameru da razvije jednu potpuno novu nauku,koja se tiče ekonomije i mira“.Umeo je da govori i da je „ekonomija sluga i uzrok ratova“, kao i da otuda „nemamo istoriju mira,već istoriju ratova“.

Naučna uverenja propagirao je i u praksi, u gradu gde je živeo duže duže od pola veka.Asocijaciju kultura mira zajedno sa više intelektualaca pod okriljem Učiteljske škole osniva 1965.godine, radi na organizovanju značajnih konferencija Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira,kojih je u svetu više od 80.Neumorno sakuplja,pročuva fenomen svetskog mira i tolerancije. Fondovi i zbirke muzeja imaju više od 1.500 eksponata, fotografija, dokumenata,publikacija i umetničkih predmeta.

Foto: Novosti

 

Zahvaljujući tim naporima, Kruševac je dobio dva značajna priznanja,a 2013.godine obeležio i pola veka mirotvorstva.

-Obrazovno-vaspitnim radom, mislilaštvom, otkrivalaštvom, stvaralaštvom i vizionarstvom, otvorili smo u Kruševcu školu mišljenja o miru na maternjem jeziku-govorio je za „Novosti“ prof. Dr Pavle Bubanja.- Kruševac je prepoznatljiv i po promociji mira kroz urbanistička obeležja:ima Spomenik posvećen miru na Gazimestanskom trgu,zajedno sa zastavom dobijenom iz Njujorka 1990.godine, Spomenik Majka Srbija i Majka Grčka (jedina skulptura slikara Milića od Mačve), obdanište „Golub mira“,čitavo naselje koje nosi ime Ujedinjene Nacije, kao i nazvane po generalnim sekretarima UN.

Prof. dr Pavle Bubanja bio je i jedan od osnivača SPS-a, kao i Filozofsko-književne škole. Kako je saopšteno,komemorativni skup posvećen njegovom životu i delu biće održan u ponedeljak u sali Gradske uprave u 11 sati,a sahrana na Novom groblju istog dana, u 14 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)