BESPLATAN PREVOZ ZA NAJMLAĐE I NAJSTARIJE: U Zrenjaninu se u gradskim i prigradskim autobusima bez nadoknade vozi 10 kategorija građana

B. Grujić

26. 01. 2022. u 06:21

KORONA je desetkovala gradski i prigradski prevoz u Zrenjaninu, ali gradski oci nisu smanjivali broj sugrađana koji se besplatno voze.

БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ЗА НАЈМЛАЂЕ И НАЈСТАРИЈЕ: У Зрењанину се у градским и приградским аутобусима без надокнаде вози 10 категорија грађана

Foto Novosti

I dalje u gradu na Begeju gradske autobuse bez naknade koristi deset kategorija Zrenjaninaca.

Tako povlasticu da besplatno koriste prevoz u gradskom autobuskom saobraćaju imaju učenici - osnovci i srednjoškolci, penzioneri i korisnici invalidske penzije, osobe sa invaliditetom, pacijenti na dijalizi, sugrađani sa transplantiranim organima, ratni i mirnodopski vojni i civilni invalidi rata, višestruki dobrovoljni davaoci krvi i davaoci organa.

-Grad Zrenjanin, u izuzetnim situacijama može doneti pojedinačna rešenja u pojedinim specifičnim slučajevima i odobriti pravo na povlašćen prevoz i korisniku koji nije obuhvaćen nekom od pomenutih kategorija, a za koje se, na osnovu stručne procene i utvrđenog činjeničnog stanja, smatra da bi bilo opravdano priznati ovo pravo - ističe gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, ne skrivajući zadovoljstvo što gradski autobuski prevoz funkcioniše bez velikih problema.

Foto Novosti

Kako ističu u "Net busu", gradskom autobuskom prevozniku, korona je uticala da znatno opadne frekvencija putnika u međugradskom i gradskom prevozu. Posebno se to oseća u prigradskom saobraćaju, pa nije retkost da sa stanice krene autobus sa jednim putnikom.

- Broj putnika u gradskom prevozu smanjen i do 30 odsto. Ljudi se jednostavno manje kreću, osim učenika i zaposlenih, penzioneri i ostale kategorije putnika manje koriste gradski autobuski prevoz, ali mi linije redovno držimo - kaže Goran Agramović, rukovodilac transporta u ovom gradskom prevozničkom preduzeću.

- Ne možemo da ne istaknemo ni da je trenutno velika jagma za vozačima autobusa, a većina njih neće da radi za platu nižu od 100.000 dinara mesečno.

NOVE LINIJE I VOZILA

I PORED brojnih problema, koji su prisutni godinama, a naročito u poslednje dve, otkako je pandemijaukočila autobuse, "Net bus" je u Zrenjaninu, na inicijativu grada, pokrenuo dve nove linije, između gradskih naselja Gradnulica - Duvanika i Fabrika stanica - Mužljanska kolonija. Nabavljeno je pet novih, manjih autobusa, kojima će se pojačati intenzitet saobraćaja u gradskom i prigradskom autobuskom saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)