ČUVARI BLAGA NEGOTINSKE KRAJINE: U OŠ "Stevan Mokranjac" iz Kobišnice prosvetari i meštani oformili muzej

S. M. JOVANOVIĆ

15. 12. 2021. u 05:55

OSNOVNA škola "Stevan Mokranjac" u Kobišnici nedaleko od Negotina nije karakteristična samo po tome što u njoj znanje stiču ne samo deca iz ovog sela, već i iz obližnjih Bukovča i Srbovao, već i zato što se u njoj redovno obnavlja - muzejska postavka.

ЧУВАРИ БЛАГА НЕГОТИНСКЕ КРАЈИНЕ: У ОШ Стеван Мокрањац из Кобишнице просветари и мештани оформили музеј

Foto S. M. Jovanović

Jer, ovdašnji prosvetari, ali i meštani, u ovoj svojevrsnoj riznici starina čuvaju narodne nošnje, novac koji je nekada bio u opticaju, staro posuđe i kuhinjski pribor iz prošlosti. Tu su i ostale, modernim jezikom rečeno, muzealije koje profesor istorije Miša Jovanović - naslednik utemeljivača nesvakidašnje školske postavke, takođe prosvetara Mileta Golubovića - koristi i u nastavi.

Foto S. M. Jovanović

- Muzej se interesantnim predmetima punio godinama, nije nastao odjednom i na izvestan način živi sa svakom novom generacijom đaka - kaže Anđelka Balanesković, direktorka OŠ "Stevan Mokranjac" u Kobišnici.

A, atraktivna etno-soba je svima neka vrsta hronike Negotinske krajine, pa zato "raste" i iznova se dopunjuje.

Foto S. M. Jovanović

- Žitelji Kobišnice, Bukovča i Srbova su nam poklanjali svoje predmete da ih mi sačuvamo od zaborava. I, bili su u pravu, jer ništa od toga ovde nisu samo obične stvari, već istorijski eksponati posebne vrednosti. Zato je svaki čas istorije u ovakvom prostoru najlepši i omogućava da se najbolje nauče lekcije o svom zavičaju - dodaje Anđelka Balanesković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna