SKORO 30 MILIONA EVRA IZ BUDŽETA U NOVE OBJEKTE: Najavljene kapitalne investicije u Čačku u 2022. godini

V. I.

25. 11. 2021. u 12:33

PREMA planu investicija za 2022. godinu, čak 3,38 milijardi dinara (oko 28,9 miliona evra) biće uloženo u nove objekte i obnovu starih, neophodne radove na gradskoj imovini, školama i vrtićima, podizanje fiskulturnih dvorana i druge, manje zahtevne poduhvate, a sve je razvrstano u 216 stavki, odnosno poslova.

СКОРО 30 МИЛИОНА ЕВРА ИЗ БУЏЕТА У НОВЕ ОБЈЕКТЕ: Најављене капиталне инвестиције у Чачку у 2022. години

Foto: V. I.

Istovremeno, predviđeno je da iz budžeta Republike, ministarstava i republičkih javnih preduzeća u gradnju na ovom području bude uloženo još 6,5 milijardi dinara (55 miliona evra).

Zato je Gradska uprava u Čačku pozvala sve meštane i stručnu javnost da se upoznaju sa nacrtom planiranih investicija grada za 2022. godinu i daju svoje predloge. Rasprava se sprovodi do 9. decembra po dokumentu potpisano od strane gradonačelnika Miluna Todorovića.

Pribavljanju zemljišta u javnu svojinu, iz gradske kase, namenjeno je 400 miliona dinara (za ulice, pristupni put fabrici za prečišćavanje otpadnih voda, novi hipodrom, zatvoreni bazen, skijalište u Riđagama). Za kupovinu građevina u javnoj svojini predviđeno je 300 miliona (pored drugog tu je i treća rata za zgradu „Halk banke”).

Oko 150 miliona biće uloženo u projektovanje 11 novih zdanja, kao što su kompleks gradske bolnice u Čačku i RH Centra u Ovčar Banji, vrtića, gradske košarkaške hale i spomenika knezu Stracimiru.

U izgradnju i rekonstrukciju objekata od javnog značaja trebalo bi da bude usmeren najveći iznos, čak milijardu dinara. Na tom spisku su izgradnja spomenika Stracimiru, fiskulturne sale u Donjoj Trepči, Trnavi, Ekonomskoj školi i Gimnaziji, obnova Ulice Cara Dušana i kuće Hadžića, podizanje zdravstvene stanice u LJubiću i vrtića u Zablaću, obnova bedema na levoj obali Morave i postavljanje staza na gradskom hipodromu.

Foto: V. I.

Spomenik knezu Stracimiru

Za održavanje i nove radove na saobraćajnicama u gradu i po selima namenjeno je 300 miliona, za vodovode po selima 200, kanalizaciju 100. Osnovnim školama trebalo bi da bude poslato 105 miliona za opremu, ulaganje u zgrade i održavanje, a srednjim 33 miliona. U opremanje predškolskih ustanova biće uloženo 96 miliona, i još 38 za investicije na zgradama, kao i 14 za održavanje.

Ustanove kulture dobiće 37 miliona za opremanje i još devet za tekuće održavanje, a Sportski centar „Mladost” 56 miliona, pri čemu je najveća stavka (28) izgradnja dečjih igrališta u gradu. Centru za socijalni rad namenjeno je 1,5, a „Zračku” 1,1 milion dinara, dok bi Dom zdravlja trebalo da dobije 10 miliona za opremu i nabavku vozila.

Sledećih 504 miliona grad će izdvojiti u kapitalne investicije, kao jedan od ulagača. Na toj listi su, recimo, izgradnja trafostanice u Mrčajevcima 35/10, obnova saobraćajnica oštećenih tokom radova na izgradnji auto–puta Čačak—Požega, podizanju brze saobraćajnice Katrga—Mrčajevci—Kragujevac, mostova na Zapadnoj Moravi i Čemernici, vidikovca na Kablaru, obnovi gradske hale, izgradnju zatvorenog bazena, uspostavljanju muzeja košarke u Sokolani i još nizu projekata koji se tiču ustanova kulture.

Vodeći investitor u ovom delu ulaganja, kapitalnih, jesu Republika Srbija iz svog budžeta, njena ministarstva i javna preduzeća i taj iznos za 2022. godinu proračunat je na čak 55 miliona evra, od čega se 1,35 milijardi dinara odnosi na izgradnju brane na Rzavu, u Svračkovu.

BONUS VIDEO: 

SETVA SE PRIVODI KRAJU: Dobar usev garantovan uz deklarisano seme

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)