PODRŠKA ZA 49 PRIVREDNIH DRUŠTAVA: Za nabavku nove opreme privrednicima u Vojvodini izdvojeno ukupno 263,3 miliona dinara

Z. GRUMIĆ

12. 11. 2021. u 13:31

PREDSTAVNICIMA 49 privrednih društava U Vojvodini danas je u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio ugovore o dodeli ukupno 263,3 miliona dinara, bespovratno, za sufinansiranje nabavke novih mašina i druge proizvodne opreme.

ПОДРШКА ЗА 49 ПРИВРЕДНИХ ДРУШТАВА: За набавку нове опреме привредницима у Војводини издвојено укупно 263,3 милиона динара

Pokrajina

Na taj način će, u skladu sa uslovima konkursa, zajedničkim sredstvima Pokrajine i privrednih preduzeća u proizvodnju biti investirano ukupno oko 700 miliona dinara, istakao je Mirović pozdravljajući preduzetnike okupljene u Holu Pokrajinske vlade.

- Protekle dve godine, koje su bile izazovne i teške, upravo su privredna društva i preduzetnici pokazali veliku odgovornost i snagu. Stoga smo opredelili znatna bespovratna sredstva i za ovaj vid podrške - izjavio je Mirović.

Među korisnicima ove pomoći je i firma „Pro vud“ iz Beočina, koja se bavi proizvodnjom drvene ambalaže.

- Kupićemo novu automatsku brentu, koja košta ukupno oko sedam miliona dinara a od pokrajine smo dobili 5,7 miliona. Ta podrška nam mnogo znači, pogotovo u ovim teškim uslovima poslovanja zbog posledica kovida 19 – kaže za „Novosti“ Milijana Bućan, napominjući da je firma koju predstavlja i ranije učestvovala na sličnim konkursima.

U novosadskom preduzeću „Jugoplan“ će ovu finansijsku podršku iskoristiti za kupovinu mašine drobilice za reciklažu metalnog i drugog otpada.

- Važna nam je ova pomoć pre svega radi proširenja naših proizvodnih mogućnosti i ubrzanja proizvodnog procesa – ističe Svetislav Zrnić i dodaje da u „Jugoplanu“ imaju pozitivna iskustva kada je reč o konkursima Pokrajine.

Iz pokrajinskog Budžetskog fonda za sprovođenje mera razvojne politike AP Vojvodine je od 2017. godine, kada ga je osnovala Pokrajinska vlada, do 2019. investirano više od 1,1 milijarde dinara preko Razvojne agencije Vojvodine za otvaranje novih radnih mesta i nabavku nove opreme za mala i srednja preduzeća i zadruge.

Mirović je naveo i to da ukupna ulaganja kompanija koje su dobijale sredstva po svim ovim osnovama iznose 3,8 milijardi dinara i naglasio da je samo na taj način, udruženim sredstvima, otvoreno 1.774 nova radna mesta.

Predsednik Pokrajinske vlade je dodao da su privredna društva u proteklih pet godina znatno doprinela uvećanju budžeta Vojvodine i to za gotovo 50 odsto. Odnosno, sa nešto manje od 60 milijardi dinara, koliko je iznosio pokrajinski budžet 2016. godine na 89 milijardi dinara, koliko iznosi projektovani budžet za iduću godinu.

- Taj novac je stvorila privreda. U proteklih pet godina broj nezaposlenih je sa 166.000 smanjen na 106.000 i to je rezultat sve razvijenije privredne aktivnosti u Vojvodini - istakao je Mirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!