OLAKŠANA BORBA S NAJTEŽOM BOLEŠĆU: Dnevna bolnica za hemioterapiju u Kruševcu dobila još jednu vrednu donaciju

S. BABOVIĆ

02. 11. 2021. u 07:26

PANDEMIJA svima teško pada, a onkološkim pacijentima je posebno teško, pa oko 15 miliona dinara donacija koje su - posredstvom fondacije "Ana i Vlade Divac" - stigle u kruševačku Dnevnu bolnicu za hemioterapiju, u kojoj svakodnevno biva tridesetak pacijenata, predstavlja i više od novčane pomoći.

ОЛАКШАНА БОРБА С НАЈТЕЖОМ БОЛЕШЋУ: Дневна болница за хемиотерапију у Крушевцу добила још једну вредну донацију

Foto S. Babović

Ipak, kompletan prostor je renoviran, nabavljeni su 16 elektro-motornih stolica za hemioterapiju, visoko rezolutivni EKG aparat sa 12 kanala, sterilizator i sigurnosna komora za pripremu antitumoralnih lekova. Medicinari kažu da je upravo ta komora ključna u lečenju...

- U Dnevnu bolnicu sam dolazila od 2004, kod primarijusa dr Zorana Gajića, i svedočim da nam je medicinsko osoblje uvek bilo kao druga porodica, jer su nam na raspolaganju bili uvek kada zatreba. Pratim situaciju ovde i, kada sam ponovo došla, impresionirana sam promenama koje sam videla - kaže Radica Karalić iz Kruševca.

A, Dnevna bolnica je osnovana još 1980, a radila je i u manjem prostoru, i sa manjim brojem zaposlenih. Danas ima četiri lekara i deset medicinskih sestara. Srednji kadar je, pri tome, posebno obučavan u univerzitetskim onkološkim centrima u Beogradu i u Nišu, jer u ovoj bolničkoj jedinici pacijenti dobijaju citostatsku, ali i hormonsku terapiju, a obavlja se i simptomatsko lečenje radi ublažavanja tegoba usled malignih bolesti. Godišnje se obavi i do 28.000 pregleda...

Foto S. Babović

Ovdašnji medicinari imaju iskustva i sa internim onkološkim konizilijumima, što je specifičnost bolnice sekundarnog zdravstvenog nivoa.

- Dnevno pregledamo stotinak pacijenata, a oko trećine ih je već na hemioterapiji - kaže dr Vesna Stević Gajić,direktorka Opšte bolnice u Kruševcu.

- To su najteži slučajevi, koji zahtevaju multidisciplinarni pristup u praćenju i lečenju, pa ova donacija pacijentima omogućava kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i komfor, a zdravstvenim radnicima bolje uslove za rad.

Pacijentima kvalitet, medicinarima lakši rad, Foto S. Babović

U renoviranom prostoru posebnu kancelariju imaju i Društvo za borbu protiv raka, i savetovalište za pomoć obolelima od malignih bolesti "Narcis" u kojem - osim onokoloških saveta - oboleli, ali i članovi njihovih porodica dobijaju pomoć iz oblasti kliničke psihologije, socijalnog rada, fizijatrije i nutricionizma.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!