MALO PREDAJU NEMAČKI, ONDA MALO FIZIKU! Profesor u OŠ "Isa Bajić" u Kuli digao glas protiv zapošljavanja nestručnih nastavnika

Z. Rajić

30. 10. 2021. u 07:26

VELIKU pažnju proteklih dana izazvalo je istupanje profesora fizike u OŠ "Isa Bajić" u Kuli Miloša Krivokuće, koji je na primeru iz svog kolektiva ukazao na zapošljavanje nestručnih nastavnika i potiskivanje stručnih.

МАЛО ПРЕДАЈУ НЕМАЧКИ, ОНДА МАЛО ФИЗИКУ! Професор у ОШ Иса Бајић у Кули дигао глас против запошљавања нестручних наставника

Foto N. Janjanin

Između ostalih, prozvao je opštinskog prosvetnog inspektora Zorana Rakića, koji uzvraća da profesor Krivokuća ne opisuje realno stanje, jer se u OŠ "Isa Bajić", kao i u ostalih šest osnovnih i četiri srednje škole u opštini, radi u skladu sa zakonom.

Profesor, koji ima puni fond časova, naveo je da je višak od 20 odsto norme u nastavi fizike u njegovoj školi "čudnom odlukom direktora, na štetu učenika, dodeljen nestručnoj osobi". Kaže da je direktorka škole svojevoljno, umesto jednog predavača matematike, zaposlila dve nastavnice, od kojih druga predaje i fiziku.

- Ni jedna, ni druga nisu kvalifikovane za rad u školi. Do prošle godine je nemački, sa čak 120 odsto norme, predavala nestručna osoba, koja ove godine predaje fiziku u Liparu. U tom selu je nestručna i nastavnica matematike - predočio je profesor, koji smatra da je reč o "nemoralnom zapošljavanju političkih kadrova".

Prosvetni inspektor napominje da u školama u kulskoj opštini nedostaju profesori matematike, fizike i nemačkog jezika i da je to razlog što se za predavače tih predmeta angažuju nastavnici bez odgovarajuće stručne spreme.

- Nije primljen niko ko je bez posla ostavio stručnog, niti se gleda nečija politička pripadnost. To su optužbe bez argumenata, kao i tvrdnja gospodina Krivokuće, koju je izneo u predstavci Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, da opštinski prosvetni inspektor zapošljava "iz senke" - istakao je Rakić.

Krivokuća, koji sedam godina radi na određeno vreme, dočekao je početkom oktobra da u OŠ "Isa Bajić" stigne odobrenje Ministarstva prosvete za prijem nastavnika fizike na neodređeno. On je, međutim, nezadovoljan što je direktorka škole odlučila da konkurs ne raspiše odmah, već do kraja godine.

- To čekanje stvara sumnju da se stalan posao nekom namešta - zabrinut je Krivokuća.

NASILjE NAD ZAPOSLENIMA?

PROFESOR je stanje u školi kritikovao na "Fejsbuku", označavajući imenom i prezimenom direktorku, kao i četiri nestručne nastavnice. Inspektor je mišljenja da u tim objavama ima elemenata psihičkog i digitalnog nasilja nad zaposlenima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)