CEO GRAD U CRVENOM: Prema podacima Agencije, u Smederevu juče zabeleženo prekomerno zagađenje

J. I.

29. 10. 2021. u 07:39

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u Smederevu je juče bio veoma zagađen. Koncentracije suspendovanih čestica u vazduhu bile su dva do tri puta iznad maksimalno dozvoljene granice.

ЦЕО ГРАД У ЦРВЕНОМ: Према подацима Агенције, у Смедереву јуче забележено прекомерно загађење

Foto N. Ž.

Zabeležena vrednost PM 10 čestica juče pre podne bila je 139, a PM 2,5 čestica 132 jedinice, dok je maksimalno dozvoljena koncentracija 50 mikrograma po kubnom metru.

U ovim uslovima, preporuka nadležnih je da se ne izlazi iz kuće, što posebno važi za starije osobe i decu.

Inače, podsetimo da je prošle sedmice Udruženje građana "Tvrđava" iz Smedereva saopštilo uznemirujuće podatke o aerozagađenju. Naime, analize prašine koja se oslobađa iz procesa proizvodnje u železari "Hbis" pokazale su visoke koncentracije nekoliko kancerogenih teških metala - arsena, olova, kadijuma, nikla hroma, barijuma, cinka, kobalta. Neki od njih, vode se kao najtoksičniji i najkancerogeniji metali ako se nalaze u ambijentalnom vazduhu u količinama koje su analizom pronađene.

Sa druge strane, takođe prošle sedmice, stigla je dobra vest da je "HBIS grupa Srbija", vlasnik Železare u Smederevu, nabavila novu automatsku mernu stanicu za merenje kvaliteta vazduha koja će u naredna četiri meseca biti postavljena u naselju Radinac. Nova stanica će biti kompatibilna sa postojećom mernom mrežom Agencije za zaštitu životne sredine.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)