ZA VODU SA ARSENOM NE DA NI - DINAR: Sud prepolovio komunalni račun Ravnoselca Božidara Caričića, koji on ne pristaje da plati

Z. Rajić

26. 10. 2021. u 08:25

OPŠTINSKI sud (OS) u Vrbasu, koji je pre dve godine doneo rešenje da Božidar Caričić iz Ravnog Sela ne mora da plati račun za vodu iz kućnih slavina, jer ona nije zdravstveno ispravna, odlučio je nedavno da ovaj domaćin mora da podmiri polovinu duga za koji ga tereti JKP "Komunalac" iz Vrbasa.

ЗА ВОДУ СА АРСЕНОМ НЕ ДА НИ - ДИНАР: Суд преполовио комунални рачун Равноселца Божидара Царичића, који он не пристаје да плати

Komunalci odustali od veštačenja, Foto R. I.

Iako se potraživanje "Komunalca" od Caričića za 2017. i deo 2018. godine zastarelošću dela duga sa 6.696 dinara svelo na 1.794,44 dinara, on ne pristaje da nadoknadi ni dosuđenu polovinu, tj. 897,22 dinara, ističući da nije logično da plaća vodu koja je od 2006. godine zabranjena za piće i kuvanje zbog osam puta većeg sadržaja arsena nego što je dozvoljeno.

- "Komunalac" je registrovan za isporuku pijaće, a ne vode "obogaćene" kancerogenim arsenom. Navođenje u presudi da je to tehnička voda je netačno i uvredljivo. Tehnička voda je ona koja se dobija tehničkim putem, a to može biti mineralna ili destilovana voda.

Božidar Caričić, Foto Z. R.

Nigde u zakonu ne piše da je prljava voda tehnička i da JKP može da je kao takvu isporučuje - ističe Caričić, po struci mašinski tehničar.

Caričić je za 2016. godinu bio tužen zbog neizmirenog računa od 2.830,60 dinara, ali je rešenjem sudije OS Mirjane Vignjević, koje je potvrdio Viši sud u Somboru, 2019. potpuno oslobođen duga za vodu. U novoj presudi je navedeno da je "sud cenio dostavljene naučne radove o štetnom uticaju arsena u vodi za piće", ali je sudija Dara Lučić u postupku za potraživanje JKP od 1. oktobra 2017. do 31. marta 2018. odlučila da dug podeli na ravne časti zato što je Caričić ipak koristio neispravnu vodu (za potrebe toaleta), a "Komunalac" je imao trošak za njenu proizvodnju i distribuciju.

- Taj trošak je mogao da bude jasno i nedvosmisleno utvrđen tehničko-tehnološkim veštačenjem, ali je "Komunalac" od toga odustao. To nije dalo za pravo sudiji da slobodno proceni iznos te naknade - navela je Caričićeva advokatica Jelena Tijanić, koja je na presudu OS uputila žalbu Višem sudu u Somboru.

Jeftinija "lošija" voda

ADVOKATICA tuženog je upozorila da JKP uporno pokušava da svoju uslugu predstavi kao isporuku vode "lošijeg kvaliteta", koju zbog toga u Ravnom Selu, Savinom Selu, Kucuri, Zmajevu i Bačkom Dobrom Polju jeftinije naplaćuje.

- Takva niža cena nije predviđena zakonom, a obaveza JKP je da isporučuje zdravu, a ne otrovnu vodu - naglasila je Tijanićeva.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)