„MOSTOVI PRIJATELJSTVA“ ČEŠKIH NARODA: Škola iz belocrkvanske Kruščice ugostila đake iz Hradec Kralove

J. J. BALjAK

25. 10. 2021. u 15:13

UČENICI i profesori Biskupijske srednje škole iz češkog grada Hradec Kralova bili su gosti Bele Crkve i OŠ „Sava Munćan“ iz sela Kruščica, u kom žive pripadnici češke nacionalne manjine.

„МОСТОВИ ПРИЈАТЕЉСТВА“ ЧЕШКИХ НАРОДА: Школа из белоцркванске Крушчице угостила ђаке из Храдец Кралове

Foto: J.J.B.

U cilju povezivanja škola, nastavnog osoblja i učenika, ove dve obrazovne ustanove potpisale su protokol o saradnji, koji će još više učvrstiti veze stanovnika tog malog južnobanatskog sela sa svojom maticom.

- Naša škola ima partnerstvo sa mnogim školama u Evropi, ali posebno nam je drago što smo uspostavili saradnju sa školom u Kruščici, ne samo zato što tu žive naši sunarodnici, već da bi se naši đaci susretali sa decom iz drugih zemalja, otkrivali sve ono što im je zajedničko i da bi zajedno stvarali i gradili Evropu – rekao je Jirži Vojaček, direktor Biskupijske srednje škole.

OŠ „Sava Munćan“ jedna je od najbolje opremljenih osnovnih škola u opštini Bela Crkva, prevashodno zahvaljujući donacijama iz Češke.

- Tim sredstvima smo napravili balon salu i uradili parno grejanje, ali je pre svega značajno ovo druženje naših učenika – naglasio je direktor kruščičke škole Nikola Mirčov.

U sklopu ove višednevne posete, hor češke škole, koji se zove „Skvadra risonanta“, nastupao je u seoskoj crkvi Svetog Vaclava.

Sve ovo realizovano je u sklopu projekta „Mostovi prijateljstva“, koji uz podršku Ministarstva inostranih poslova Češke republike već šestu godinu zaredom realizuje „Češka beseda“ iz Kruščice.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONSU VIDEO:

Najbolji su kadrovi iza scene - snimanje filma o Tomi Zdravkoviću

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina