POČINJE EMITOVANJE SERIJE „VREME ZLA“: Veliki broj kadrova snimljen u Gornjem Račniku nadomak Jagodine

Z. GLIGORIJEVIĆ

24. 10. 2021. u 15:09

Veliki broj kadrova serije, čije emitovanje počinje 25. oktobra na TV Nova S, sniman je je lane u kući Dragana Gligorijevića u Gornjem Račniku nadomak Jagodine, u kojoj su „oživljeni“ i „Koreni“

ПОЧИЊЕ ЕМИТОВАЊЕ СЕРИЈЕ „ВРЕМЕ ЗЛА“: Велики број кадрова снимљен у Горњем Рачнику надомак Јагодине

Foto:Z.Gligorijević

Posle ekranizacije „Korena“ Dobrice Ćosića, urađena je i serija „Vreme zla“, po trilogiji romana „Grešnik“, „Otpadnik“ i „Vernik“ Dobrice Ćosića. Emitovanje serije, koja će imati 15 epizoda, počeće 25. oktobra na TV Nova S. Goran Šušljik, izvršni producent serije, tokom prošlogodišnjeg snimanja kadrova u kući Dragana Gligorijevića u Gornjem Račniku, u kojoj su snimani i „Koreni“, tom prilikom je za „Večernje novosti“ ocenio da je to „uzbudljiva priča ne samo o društvenom, socijalnom i političkom životu ovih prostora pred sam početak Drugog svetskog rata, nego ljubavna melodrama, špijunski triler, priča o našem i drugim narodima koji sa nama žive na ovim turbulentnim prostorima, koji su neprestano pod udarom ideologija, politika, ali i stalno u velikoj volji za životom“.

Foto:Z.Gligorijević

- Nije slična samo narav ljudi. Na neki način ništa se nije promenilo, a po onome kako Ćosić vodi junake i njihove sudbine, ništa se neće ni promeniti. Ali, da ne budemo tako pesimični. Naravno da je u njegovim delima prisutna i nada u nekog boljeg čoveka, ali, naravno da je tragika tog istog čoveka velika i konstantna – dodao je Šušljik i izrazio zadovoljstvo što su uspeli da sve što je Ćosić napisao na pravi način adaptiraju za gledaoce.

Radovan Vujović, koji tumači veoma zahtevan, kompleksan, ali i zanimljiv lik Ivana Katića, rekao je da mu nije bilo lako, jer su njegovoj generaciji „komunizam i period pred Drugi svetski rat veoma strani, gotovo deluju kao naučna fantastika“, ali je priča o Katićima veoma poučna za naš narod, koji bi „trebalo da uvidi da se međuljudski, porodični i politički odnosi, ali i politika i stanje u državi, ponavljaju iz generacije u generaciju“.

- Bilo mi je potrebno mnogo da bih se informisao i pokušao da shvatim to vreme u kome su deda, sin i unuk bili različitih političkih opredeljenja. Kod nas to traje i danas, samo u drugom obliku. Iako je politika danas demaskirana, i dalje deli društvo i porodicu. I dalje ne možemo da shvatimo da je potrebno da se složimo kao braća, otac i sin... Jedino na grbu piše „Samo sloga Srbina spašava“, ali nikako da shvatimo da treba da budemo ekipa koja će na svetskoj pozornici igrati protiv drugih ekipa. I dalje se delimo, mrzimo, optužujemo...- dodao je glumac Vujović.

Foto:Z.Gligorijević

Glumica Nada Šargan, koja tumači lik Milene Katić, rekla je da „ponekad stvarno pomisli da su u to vreme ljudi bili strastveniji i da su više voleli, pa pomisli da je sve isto, samo su kostimi različiti, a onda, opet, shvati da su u to vreme žene bile u potpuno drugačijoj poziciji.

Foto:Z.Gligorijević

SNIMANjE PRODUŽAVA ŽIVOT KUĆE

Dragan Gligorijević ponosan je na čatrlju od blata i slame, staru 137 godina, koju je nasledio od pradede Aleksandra Ace Kostića i s nestrpljenjem je čekao emitovanje serije.

- Svaki projekat koji se uradi u ovoj kući, produžava njen život. Izuzetna mi je čast što su ovu lokaciju odabrali za snimanje. Srbija ima mnogo lepih književnih dela koja bi trebalo ekranizovati, jer mladi najbolje uče gledajući serije. Zahvaljujući ovakvim kućama, kojih je u Srbiji sve manje, mladi će moći da vide kako se nekad živelo – kazao je Gligorijević, koji je kući vratio stari sjaj nakon što su mu vandali početkom avgusta kamenjem polupali sve prozore na njoj i oštetili ogradu na drvenom mostiću koji vodi do glavne kapije.

Foto:Z.Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati