MOBILNE BRANE: U Bačkoj Palanci održana vežba podbrane od poplava

Lj. P.

22. 10. 2021. u 16:06

U BAČKOJ Palanci danas je prikazana vežba odbrane od poplave koju su zajednički organizovali JVP „Vode Vojvodine, VD „Dunav“ A. D. Bačka Palanka i predstavnici lokalne samouprave.

МОБИЛНЕ БРАНЕ: У Бачкој Паланци одржана вежба подбране од поплава

Foto Vode Vojvodine

Cilj vežbe, kojoj su prisustvovali direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević, predsednik Opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnjica i direktor VD „Dunav“ A. D. Bačka Palanka, Goran Radišić je adekvatna priprema za sprovođenje odbrane od poplava, kao i obuka kadrova koji do sada nisu imali priliku da učestvuju u sprovođenju odbrane.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević, rekao je da je jedna od najvažnijih delatnosti preduzeća, upravo odbrana od unutrašnjih i spoljnih voda, te da se danas prvi put u jednoj zvaničnoj vežbi koriste mobilne brane kao vid najsavremenije opreme koju koriste sve moderne države.

Foto Vode Vojvodine

- Mobilne brane u dužini od 3,7 kilometara i još vredne opreme za odbranu od poplava, dobili smo zahvaljujući pokrajinskim sekretarijatima za poljoprivredu i regionalni razvoj. Njihova prednost u odnosu na zaštitu džakovima ogleda se pre svega u uštedi vremena i broju ljudi. Tih 3,7 kilometara, dvadesetoro ljudi može postaviti za četiri dana, a za istu dužinu ukoliko se koriste džakovi potrebno je 18 dana, po 20 sati rada - precizirao je Kružević.

Osvrnuo se i na odbrane od poplava u proteklom periodu koje smo uspešno sprovodili, ali je i napomenuo da sa vodenom stihijom uvek treba biti oprezan.

Vežba je simbolično demonstrirana kod „Spomenika žrtvama odbrane od poplava“ koji je podignut nakon 1965. godine, a bili su prisutni i predstavnici sektora za vanredne situacije iz Bačke Palanke i okolnih opština, srednjoškolci, kao i nekoliko desetina građana kako bi se i sami upoznali sa ovakvim događajima, a u slučaju potrebe i učestvovali u njima.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)