"FETISLAM" U PUNOM SJAJU DOGODINE: Radovi na tvrđavi u Kladovu teku po planu

B.B.

21. 10. 2021. u 13:32

- RADOVI na tvrđavi "Fetislam" u Kladovu idu veoma dobro, uskoro ćemo završiti Varoš kapiju i lagume, a krajem meseca počeće i radovi na Letnjoj pozornici, dok se završetak obnove očekuje u julu sledeće godine - izjavio je Aleksandar Bec, vođa projekta "EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam" prilikom posete gradilištu.

ФЕТИСЛАМ У ПУНОМ СЈАЈУ ДОГОДИНЕ: Радови на тврђави у Кладову теку по плану

Radovi na tvrđavi

Prema rečima Beca, tokom renoviranja ove istorijske građevine pronađena je turska kaldrma iz 18. veka, kojoj će se zadržati autentičan izgled.

- Mnogi od objekata koji su imali vojnu namenu preobražavaju se u kulturne i umetničke prostore koji će služiti turizmu, ugostiteljstvu i u ostale svrhe budućim turistima i posetiocima ovog lokaliteta - navela je Nevenka Boldorac, šef kabinete predsednika opštine Kladovo.
Tursko utvrđenje iz šesnaestog veka dobija opet svoj pređašnji izgled, ali namena će biti promenjena. Vojnička fortifikacija će postati još jedan turistički dragulj Donjeg Podunavlja, a meštani Kladova opet će moći da uživaju na koncertima uz Dunav. Radove sa 1,3 miliona evra finansira Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ kroz projekat "EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)