KIŠA PREKINULA SETVU U NEGOTINU I KLADOVU: Nastavak poljoprivrednih radova diktiraju vremenske prilike

S.M.J.

11. 10. 2021. u 13:40

OVOG vikenda kiša je prekinula jesenju setvu u opštinama Negotin i Kladovo, u kojima su ratari zasejali tek 10 do 15 odsto planiranih površina.

КИША ПРЕКИНУЛА СЕТВУ У НЕГОТИНУ И КЛАДОВУ: Наставак пољопривредних радова диктирају временске прилике

Foto: S.M.J.

Samo za poslednja tri dana izmereno je 50 litara padavina po metru kvadratnom, pa će nastavak poljoprivrednih radova u Negotinskoj krajini, Ključu, ali i u borskom i majdanpečkom kraju diktirati vremenske prilike.

- Optimalni rok za ovogodišnju jesenju sezonu počeo je 5. oktobra, pa su poljoprivrednici imali tek nekoliko dana da počnu sa setvom ozimog ječma, koji se prvi seje. U opštinama Borskog okruga planirano je da se ove jeseni zaseje 3.801 hektar ječma, 2.623 hektara ovsa i 23.208 hektara ozime pšenice, koja je i najzastupljenija kultura. Seju se i tritikale, lucerka, raž i ostala strna žita – kaže Vladica Stefanović, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi u Negotinu.

Stručnjaci ističu da se najbolji rezultati postižu primenom deklarisanog semena, ali i puna primena agrotehničkih mera.

- Primena pune agrotehnike, ali i kontrola plodnosti zemljišta od značaja je za proizvodnju strnih žita, posebno u ovakvim godinama, kada je i najizraženiji uticaj klimatskih promena. Zato je očuvanje i povećanje plodnosti zemljišta kroz pravilnu upotrebu mineralnih i organskih hraniva od velikog značaja. Da bi se u zemljište unela odgovarajuća količina mineralnih i organskih đubriva, neophodno je zemljište uzorkovati za agrohemijsku analizu – dodaje Vladica Stefanović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Raščišćavanje stabala koja mogu da ugroze dalekovode

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)