UMESTO SMEĆA ZELENA OAZA U OSAONICI: Trsteničani, posle tri decenije, na ekološki način rešavaju problem odlaganja otpada

S. BABOVIĆ

21. 10. 2021. u 07:10

DVE trećine nesanitarne deponije, koja se na sedam hektara prostire u Osaonici kod Trstenika, biće potpuno rekultivisano, sanirano i pretvoreno u zalenu površinu, dok će se na ostatku prostora postaviti najsavremenija sanitarna kaseta za tretman otpada.

УМЕСТО СМЕЋА ЗЕЛЕНА ОАЗА У ОСАОНИЦИ: Трстеничани, после три деценије, на еколошки начин решавају проблем одлагања отпада

Foto OU u Trsteniku

Radovi su uveliko u toku, a posao bi trebalo da bude završen do kraja marta naredne godine.

- Do sada su rekultivacija i sanacija koštale 11 miliona dinara, a sagrađeno je i istresalište, urađeni su biotrnovi, te instalacije i postolje za novo postrojenje namenjeno procednim vodama - kaže predsednica Opštine u Trsteniku Milena Turk.

- U drugoj fazi, za čiju realizaciju je već potpisan ugovor i izvođača uvodimo u posao, Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo 66 miliona dinara.

U ostatku deponije, kako je planirano - izgradnjom sanitarne kasete - otpad će se odlagati po svim ekološkim standardima. U planu je i da lokalna samouprava potpuno pređe na Regionalnu deponiju u Kraljevu, a da sadašnje smetlište bude pretvoreno u zelenu površinu.

- U međuvremenu ćemo pripremiti projektnu dokumentaciju,stvarati uslove za primarnu selekciju i za izgradnju transfer stanice - najavljuje Milena Turk.

- Trenutno organizujemo odvoženje smeća sa čitave teritorije Trstenika i trudimo se da budemo ekološki odgovorni, jer paralelno saniramo i druge nelegalne deponije.

Postrojenje vredno 150.000 evra, Foto OU u Trsteniku

Inače, trstenički otpad je čak četiri decenije odlagan u Osaonici.

- Posebna je prednost što će se ovde, uz pomoć deponijskog gasa, proizvoditi električna energija - kaže Vladan Aleksić, šef mehanizacije u JKP "Komstan".

Priključenjem na sistem u Kraljevu, osim Trstenika, i Vrnjačka Banja će rešiti veliki problem, a ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je tokom nedavne posete ovom delu Srbije jasno stavila do znanja da je nesanitarna deponija u Osaonici, odmah posle "Stanjevina" na teritoriji Prijepolja - bila jedan od prioriteta za zatvaranje.

- Kada se ove dve trećine deponije saniraju i zatvore,počeće da radi postrojenje za procedne vode, dobijeno iz švajcarske donacije vredne 150.000 evra, koje će koristiti deponijski gas - najavila je ministarka.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!