METOH MANASTIRA HILANDAR: U Sijarinskoj Banji završen prvi od pet objekata kampa prijateljstva

I.Mitić

18. 10. 2021. u 14:49

PRVI od pet objekata koji će činiti metoh manastira Hilandar u Sijarinskoj Banji je završen, a ovaj svojevrsni dečji kamp prijateljstva minulog vikenda osveštao je vladika niški Arsenije.

МЕТОХ МАНАСТИРА ХИЛАНДАР: У Сијаринској Бањи завршен први од пет објеката кампа пријатељства

Foto: OU Medveđa

Svečanom činu prisustvovao je arhimandrit Metodije sa Svete Gore, jer je osnivanje kampa, kako je rekao vladika, „velika zasluga manastira Hilandara, koji je riznica vere, duhovnosti i istorije našeg naroda“.

Prva faza planiranog posla završena je i uz pomoć velikog broja ktitora koji su učestvovali u izgradnji spavaonica svepravoslavnog kampa prijateljstva.

- Već godinama manastir Hilandar organizuje letnje kampove za decu iz Srbije i regiona gde, pored sportskih i rekreativnih aktivnosti, imaju nastavu i sa veroučiteljima. Ovi objekti, smešteni u Hilandarskom selu u Sijarinskoj Banji, od iduće godine biće puni, a to će promovisati i ovu divnu banju kako bi imala što više posetilaca – kazao je iguman Metodije.

JEDINSTVENO U SRBIJI

Bratstvo sa Hilandara, pored osvećenja kampa, imalo je još jednu humanu misiju. U opštinskoj biblioteci „Petar Petrović NJegoš“, zahvaljujući donaciji knjiga sa Hilandara, otvoren je Hilandarski kutak – jedinstven u Srbiji.

U 11 spavaonica ovog objekta mogu da borave 44 mališana. U toku su radovi i na preostala četiri objekta, tako da će ceo kompleks oko banjskog bazena činiti Hilandarsko selo.

- U centru je kupljen objekat koji ćemo koristiti u kulturne svrhe. Planiramo da tu otvorimo pozornicu i da stvorimo sve neophodne uslove kako bi deca koja budu dolazila u našu banju postala čestiti i dobri ljudi – zaključio je Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Premijera filma "Božiji čovek"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)