METOH MANASTIRA HILANDAR: U Sijarinskoj Banji završen prvi od pet objekata kampa prijateljstva

Игор Митић
Igor Mitić

18. 10. 2021. u 14:49

PRVI od pet objekata koji će činiti metoh manastira Hilandar u Sijarinskoj Banji je završen, a ovaj svojevrsni dečji kamp prijateljstva minulog vikenda osveštao je vladika niški Arsenije.

МЕТОХ МАНАСТИРА ХИЛАНДАР: У Сијаринској Бањи завршен први од пет објеката кампа пријатељства

Foto: OU Medveđa

Svečanom činu prisustvovao je arhimandrit Metodije sa Svete Gore, jer je osnivanje kampa, kako je rekao vladika, „velika zasluga manastira Hilandara, koji je riznica vere, duhovnosti i istorije našeg naroda“.

Prva faza planiranog posla završena je i uz pomoć velikog broja ktitora koji su učestvovali u izgradnji spavaonica svepravoslavnog kampa prijateljstva.

- Već godinama manastir Hilandar organizuje letnje kampove za decu iz Srbije i regiona gde, pored sportskih i rekreativnih aktivnosti, imaju nastavu i sa veroučiteljima. Ovi objekti, smešteni u Hilandarskom selu u Sijarinskoj Banji, od iduće godine biće puni, a to će promovisati i ovu divnu banju kako bi imala što više posetilaca – kazao je iguman Metodije.

JEDINSTVENO U SRBIJI

Bratstvo sa Hilandara, pored osvećenja kampa, imalo je još jednu humanu misiju. U opštinskoj biblioteci „Petar Petrović Njegoš“, zahvaljujući donaciji knjiga sa Hilandara, otvoren je Hilandarski kutak – jedinstven u Srbiji.

U 11 spavaonica ovog objekta mogu da borave 44 mališana. U toku su radovi i na preostala četiri objekta, tako da će ceo kompleks oko banjskog bazena činiti Hilandarsko selo.

- U centru je kupljen objekat koji ćemo koristiti u kulturne svrhe. Planiramo da tu otvorimo pozornicu i da stvorimo sve neophodne uslove kako bi deca koja budu dolazila u našu banju postala čestiti i dobri ljudi – zaključio je Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Premijera filma "Božiji čovek"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede