TRADICIONALNI PESNIČKI SUSRETI "LAZAR VUČKOVIĆ": Manifestacija koja čuva srpku reč tamo gde je najugroženija

D.Zečević

15. 10. 2021. u 21:26

U ORGANIZACIJI “Panorame -Jedinstva” novinsko izdavačke kuće sa Kosova i Metohije protekla dva dana (u četvrtak i petak) održani su dvodnevni tradicionalni pesnički sureti “Lazar Vučković”.

ТРАДИЦИОНАЛНИ ПЕСНИЧКИ СУСРЕТИ ЛАЗАР ВУЧКОВИЋ: Манифестација која чува српку реч тамо где је најугроженија

Foto: V. C.

Pesnički karavan sa petnaestak pesnika pohodio je Gornje selo kraj Prizrena rodni kraj pesnika i novinara po kojem manifestacija nosi ime, novobrdsku opštinu ali i Gračanicu.

Manifestacija je otvorena nakon polaganja venca na grob Lazara Vučkovića u selu kraj Prizrena a pesnički čas je održan ispred njegove kuće u prisustvu porodice i prijatelja.

- Zadovoljsvo je slušati pesnike ovde ispred rodne kuće nastradalog pesnika i novinara “Jedinstva” gde su duh i trag njegovog stvaralaštva najprisutniji. Na žalost otišao je prerano i nije završio svoje “pevanje” do kraja, ali je u svoj ovozemaljski krug ostavio zančajno delo u istoriji savremene srpske poezije- istakla je direktorka i urednica Panorame Jedinstva Rada Komazec koja je dodala da se Vučković pojavio kao pokretački dar koji je izmenio i duh i estetiku tadašnje srpske poezije na Kosovu i Metohiji.Ovi susreti, dodala je Komazec, čuvaju srpski identitet i srpsku reč ovde gde je najugroženija a to je na Kosovu i Metohiji.

- Ukoliko želimo da izgradimo sebe i svoj stav o životu moramo da imamo temelje, a Srbi imaju čvrste temelje upravo ovde na svetoj zemlji koja nije samo kolevka srpske države i crkve već je i poestka postojbina srpskog naroda -kazala je Komazec otvararajući ovogodišnje pesničke susrete.Inače, manigestacija koja traje više od pola veka zaršena je u gračaničkom Domu kulture dok je posebno emotivno bilo druženje pesnika i učenika u novobrdskom kraju.

Nagrada Bratislavu Bati Milanoviću

Na centralnoj manifestaciji pesničkih susreta u Domu kulture u Gračanici dodeljena je ovogodišnja nagrada “Lazar Vučković” koja je pripala Bratislavu Bati Milanoviću pesniku iz Beograda za poemu “Jedna glava” objavljena u časopisu Stremljena .

-Poema objedinjuje brojne figure i toponime koji se prepliću sa pesničkim slikama a govore u prilog duboke utemeljenosti u srpsko nacionalno i istorijsko biće - navedeno je u obrazloženju žirij povodomovogodišnjeg dobitnika prestižne pesničke nagrade.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba