OVČAR BANJA BIĆE NAJLEPŠA ATRAKCIJA: Vlada Srbije u razvoj Ovčarsko-kablarske klisure ulaže pola milijarde dinara

V. I.

14. 10. 2021. u 15:40

U NAREDNOJ godini za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure iz budžeta Vlade Republike Srbije biće izdvojeno više od 500 miliona dinara.

ОВЧАР БАЊА БИЋЕ НАЈЛЕПША АТРАКЦИЈА: Влада Србије у развој Овчарско-кабларске клисуре улаже пола милијарде динара

Foto: GU Čačak

Ovo je usaglašeno na sastanku Međuresorne radne grupe za razvoj ovog prirodnog blaga čačanskog kraja, kojim je predsedavao gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Cilj sastanka je bilo sagledavanje dinamike realizacije započetih projekata koji se odnose na revitalizaciju zaštićenog područja Ovčarsko-kablarske klisure, odnosno investiranje u razvoj banjskog, zdravstvenog i sportskog turizma u Ovčar Banji.

- Pre svega nas očekuje završetak saobraćajnice od magistralnog puta do vidikovca na Kablaru. U završnoj fazi je izgradnja parkinga u gornjem delu i u narednih nekoliko dana završavamo pet kilometara puta. Naredne godine planirano je još četiri kilometra, vrednosti 250 miliona dinara kao i izgradnja samog vidikovca sa pristupnim stazama za šta je namenjeno 130 miliona, kao i ekološki katamaran koji će moći da prevozi turiste jezerom - rekao je Todorović.

Foto: GU Čačak

Veoma bitno i sa strane čačanske i lučanske strane (pošto ovo područje teritorijalno pripada i Čačku i Lučanima) je most preko Zapadne Morave i razvoj same saobraćajnice do vrha Ovčara sa izgradnjom paraglajding staze. Ovim mostom opština Lučani dobija mogućnost da razvija i svoje turističke sadržaje, kamp AMSS, reskonstrukcija otvorenih bazena koji su bili u funkciji do pre desetak godina.

- Što se tiče grada Čačka, samo će 90 miliona biti investirano u ekologiju u narednoj godini u planu su i veliki kapitalni projekti, po bileteralnom sporazumu Republike Srbije i Mađarske, oko 35 miliona evra izdvojiće se za potpuno izmuljavanje i čišćenje jezera Međuvršje. Završili smo elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu i očekujemo da u narednoj godini i ovaj projekat krene u realizaciju - kazao je za gradonačelnik Čačka.

Foto: GU Čačak

Naredne nedelje trebalo bi da se raspiše javna nabavka za izgradnju RH centra u samoj Ovčar Banji. Todorović dodaje da je za ovaj projekat opredeljeno pet miliona evra za izgradnju i opremanje i da je on krucijalan za zdravstveni turizam.

- Za očekivati je da će Ovčar Banja, na 5.000 hektara zaštićenog područja sa svim manastirima biti jedna od najlepših banjskih lečilišta i turističkih atrakcija, od staza za planinare i alpiniste, železničke stanice, trga u Ovčar Banji, prirodnjačkog muzeja koji će biti gotov do kraja ove godine. Dosta će se ulagati i u sport i rekreaciju. U narednoj godini po završetku projekta za kanalizaciju i vodovodnu mrežu, očekujemo četiri miliona za investiciju. A i prilazi manastirima će biti uređeni, u toku je izgradnja parkinga ispred manastira Blagoveštenje i samo ta investicija iznosi 14 miliona dinara. Zaočekivati je da će u naredne dve godine preko 55 miliona evra biti uloženo u projekte - zaključio je Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a