TEMELJ BUDUĆE SARADNJE: Suboticu posetili predstavnici Skupštine AP Vojvodine i Narodne skupštine RS

J. L.

11. 10. 2021. u 23:31

U OKVIRU zvanične posete Skupštini AP Vojvodine, povodom tri decenije svog postojanja, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i kolege iz pokrajinskog parlamenta posetili su Suboticu.

ТЕМЕЉ БУДУЋЕ САРАДЊЕ: Суботицу посетили представници Скупштине АП Војводине и Народне скупштине РС

Foto: Arhiva

-Ovo je nastavak aktivnosti koje od februara imamo u kontaktima sa Republikom Srpskom i njenim institucijama. Za ovu posetu i ovom prilikom moram da zahvalim Ištvanu Pastoru zahvaljujući kojem smo, uz Novi Sad, uvršteni u plan posete - rekao je domaćin susreta gradonačelnik Stevan Bakić. - Imali smo konstruktivne razgovore, kao jedan od domaćina predstavio sam Grad Suboticu i njene potencijale u oblasti kulture, privrede, turizma... Dogovorili smo da ova saradanja bude sve intenzivnija, da ide na sve viši nivo, dogovorili smo se i za dalje posete i dobili smo poziv da ih posetimo u najskorije vreme i dali smo obećanje da nas očekuju.

Goste je dočekao i Balint Pastor, predsednik Skupštine grada, koji je takođe istakao da su vođeni veoma konstruktivni razgovori, te da je bilo reči o kulturnim potencijalima i privrednim ambicijama.

-Nije uobičajeno da međuparlamentarna saradnja uključuje još neki grad osim grada u kojem je sedište skupštine i zbog toga je jako značajno što su delegacije u Subotici, što su videli Gradsku kuću, Sinagogu i razgovarali sa predstavnicima nacionalnih saveta manjina koji imaju sedište u našem gradu – poručio je Pastor. – Verujem da će sledeći korak biti saradnja Subotice na konkretnim projektima sa lokalnim samoupravama sa područja Republike Srpske.

Kako je istakao Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, retki su gradovi koji mogu svojim građanima da obezbede ono što je video u Subotici.

-Retke su zajednice koje svojim građanima mogu da obezbede školovanje na četiri jezika a Subotica to radi. Retke su one koje mogu da dovedu nacionalne manjine da otvoreno govore o svojoj problematici ili koje mogu da angažuju zavičajna društva prilikom poseta stranih delegacija da iznesu svoje viđenje na razvoj. Sve to Subotica radi i može da pokaže drugima kao bi trebalo - poručio je Čubrilović.

Inicijator današnje posete, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, istakao je da njegovo prijateljstvo sa Čubrilovićem traje već deceniju.

-Vojvodini je Subotica jedna od najvrednijih stvari. Zato smo imali jedan politički, kulturni, istorijski program, vezan za prošlost i sadašnjost, a naročito za budućnost jer nas ona pokreće na zajednički imenitelj - objasnio je Pastor. -Srbija i Vojvodina imaju posebnu odgovornost prema Republici Srpskoj, kažem to iako nisam Srbin, to je institucionalnom pitanje. Na nas uvek može da računa.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!