SVETLOPISI VREMENA I KULTURA SEĆANJA: Dve izložbe u holu i galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu

I.M.

22. 09. 2021. u 17:45

POSETIOCI Narodnog muzeja u Leskovcu imaju priliku da vide dve izložbe.

СВЕТЛОПИСИ ВРЕМЕНА И КУЛТУРА СЕЋАЊА: Две изложбе у холу и галерији Народног музеја у Лесковцу

Foto: I. Mitić

Domaćini su pripremili izložbu fotografija o gradu na Veternici i njegovim ljudima u periodu od 1878. godine do početka Drugog svetskog rata, dok se gosti iz Kraljeva predstavljaju izložbom organizovanom povodom obeležavanja oktobarske tragedije 1941. godine koji je brutalno promenio istoriju tog grada.

Izložba „Svetolopisi vremena, Leskovac i njegovi ljudi od 1879-1941“ donosi pred publiku mnoštvo fotografija kao posebnu vrstu dokumenta koji ukazuje na način života, navike, običaje i istorijske događaje.

- Svaka fotografija je deo mozaika zvanog prošlost, ali je i sama mozaik čiji se delovi pažljivo izučavaju, a više stotina ovakvih dokumenata svedoče o razvitku i životu Leskovca posle oslobođenja od turske vlasti uključujući i prvi poznati snimak grada iz 1878., pa sve do snimka demonstracija 27. marta 1941. godine uoči Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji – kazala je muzejski savetnik Mira Ninošević, autor izložbe i direktor leskovačkog Narodnog muzeja.

Na ovoj izložbi, koju je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, posetici će, u narednih mesec dana, imati priliku da „šetnjom kroz vreme“ upoznaju nekadašnje Leskovčane u svakom segmentu njihovog života.

U isto vreme u galeriji ovdašnjeg muzeja je otvorena izložba „Kultura sećanja – ko ne pamti iznova proživljava“ o događaju koji je razorio lične i porodične živote Kraljevčana. Njeni autori, muzejski savetnici Silvija Krejaković i Suzana Novčić, pripremile su je povodom obeležavanja tragedije u tom gradu oktobra 1941. godine. Izložba je zasnovana na foto-dokumentarnoj istorijskoj građi o streljanju civilnog stanovništva na najvećem stratištu u Kraljevu odnosno o ratnom zločinu protiv čovečnosti koje su počinile jedinice nemačkog Vermahata.

Izložba, pored ostalog, donosi fragmente sačuvane u muzejskim zbirkama, originalne dokumente i predmete streljanih civila, autentične spikove poginulih iz Žičkog sreza kao i fotografije o „bivšem životu“ streljanih talaca. Kraljevčani su se ovom izložbom predstavili i publici u Zrenjaninu, Kragujevcu, Novom Sadu, Mariboru i Kruševcu.

SLIKE INSPIRISANE TRAGEDIJOM

Deo izložbe kraljevačkog muzeja čine i radovi umetnika bivše Jugoslavije koji su inspirisani težinom ove tragedije. Radi se o slikama koje su poznati umetnici poklonili za planirani muzej u Spomen-parku u Kraljevu. One danas čine jedinstvenu zbirku „Jugoslovenski slikari za Spomen-park“ u umetničkom odeljenju Narodnog muzeja u Kraljevu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju