NJARADIJU SVETSKA NAGRADA RUSINA: Likovnjak iz Vrbasa prvi laureat najvećeg nacionalnog priznanja Pro Arte Ruthenorum

Z. Rajić

22. 09. 2021. u 06:15

LIKOVNI umetnik Vlado Njaradi iz Vrbasa prvi je dobitnik najveće nacionalne nagrade za rusinsku umetnost Pro Arte Ruthenorum, koju dodeljuju Svetsko veće Rusina, Fondacija Fedora Manajla i lokalna samouprava grada Vac u Mađarskoj.

ЊАРАДИЈУ СВЕТСКА НАГРАДА РУСИНА: Ликовњак из Врбаса први лауреат највећег националног признања Pro Arte Ruthenorum

DOBITNIK Vlado Njaradi prima nagradu, Foto Matica Rusinska

Priznanje je ustanovljeno u pomen na slikara i grafičara Ivana Manajla, sina Fedora Manajla, nacionalnog umetnika Ukrajine.

Njaradija je za nagradu predložila Matica rusinska (MR) u Srbiji, a uručena je proteklih dana na 16. svetskom kongresu Rusina u Krenjici u Poljskoj. Nagradu je u ime dobitnika primio Đuro Papuga, predsednik MR i član Svetskog veća Rusina za Srbiju, i predao je Njaradiju po povratku iz Poljske.

- Vlado je samostalno u zemlji i inostranstvu izlagao 57 puta, a kolektivno više od 700 puta. Nagrađivan je za slikarstvo, crtež, grafiku, mejl-art, grafički dizajn i umetničku fotografiju. Autor je preko 30, uglavnom međunarodnih umetničkih projekata, kao i više instalacija, performansa i scenografija - navedeno je u predlogu MR.

BAŠTINA Slika iz ciklusa Karpatskog mita, Foto SULUV

Legati Njaradijevih dela nalaze se u Muzeju Kozare u Prijedoru (BiH) i Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" u Subotici, a Domu zdravlja "Veljko Vlahović" u Vrbasu poklonio je zbirku slika, koje krase zidove ove ustanove.

- Poznati su ciklusi njegovih radova vezani za rusinsku kulturnu baštinu - "Karpatski mit", "Nasleđe", "Etno kolaži" i "Atlantida", kao i mapa grafika "Karpatski mit", izdata 2014. godine, od kojih se jedna čuva u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, dok su ostale u kolekcijama Nacionalnog saveta Rusina u Srbiji, muzeja i privatnih kolekcionara - istakao je Papuga.

Njaradi kaže da je izuzetno počastvovan nagradom Pro Arte Ruthenorum, čiji je cilj promocija rusinske umetnosti u svetu.

- Želja mi je da se osnuju galerija i muzej Rusina, jer ne postoje takve institucije u Srbiji ni u jednom mestu gde žive pripadnici rusinske nacionalne zajednice - rekao je Njaradi.

PRIZNANjE DESET ZEMALjA

UMETNIK iz Vrbasa osvojio je najviše nacionalno priznanje u konkurenciji predstavnika 10 zemalja, učesnica Svetskog kongresa Rusina (SKR). To su Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Srbija, Hrvatska, Rumunija, Ukrajina, SAD i Kanada. SKR se održava od 1991, svake druge godine, uvek u drugoj zemlji. U Srbiji, u Ruskom Krsturu, održan je 1995. i 2009. godine, a 2023. biće organizovan u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a