NA ULICI ZBOG FARME: Žitelji Temerina prešli na otvorene proteste jer nadležni ne reaguju na njihove žalbe

Z. Rajić

21. 09. 2021. u 07:53

GRAĐANI Temerina su tokom vikenda započeli ulične proteste protiv zagađenja sa farme svinja u neposrednoj blizini naselja, a na to su se, kako ističu, odlučili zato što nadležni ne reaguju na njihova upozorenja i žalbe na trovanje vode, vazduha i zemljišta, koje potiče od firme u vlasništvu austrijske kompanije "Gerlinger".

НА УЛИЦИ ЗБОГ ФАРМЕ: Житељи Темерина прешли на отворене протесте јер надлежни не реагују на њихове жалбе

JEZERO Dnevno se sa farme izliva 62.000 litara stajnjaka, Foto N. B.O.

Prvo okupljanje građana, koji su se pridružili "Ekološkoj inicijativi Temerin", bilo je na uglu Partizanske i Ulice Nikole Tesle, odakle vodi put ka rejonu Ilandža, gde je, prema rečima aktiviste Nemanje Obradovića, životna sredina doslovno kontaminirana nelegalnim odlaganjem tečnog svinjskog stajnjaka sa farme "Temerin agrar".

- Ova farma od 2018. uzgaja godišnje 36.000 svinja na samo 50 metara od kuća. Taj objekat ne poseduju nijednu vrstu dozvole, odobrenja ili rešenja za izgradnju ili rad. Dnevno se sa farme izliva 62.000 litara otpadnih voda u neposrednoj blizini reke Jegričke i bunara iz kojih se pijaćom vodom snabdevaju žitelji Temerina i Bačkog Jarka - naveo je Obradović.

Otpad sa farme odlaže se na lagunu (taložno polje), koja je, prema rečima Obradovića, napravljena na državnoj parceli i pretvorena u jezero fekalija.

- Sa lagune, kao i sa farme, širi se miris amonijaka, koji posebno ugrožava stanovnike Partizanske i ulica Nikole Tesle i Žarka Zrenjanina. Oni se bude i ležu u smradu, koji se uvukao u kuće i zidove - predočio je učesnik protesta Ivan Jularić.

POČETAK Okupljanje zbog neizdrživog zagađenja, Foto N. B.O.

Lagunu je ovog leta posetio dr Kristijan Bravenc, ataše austrijske ambasade u Beogradu, ali su nedugo potom Temerinci protestovali ispred ove institucije, nezadovoljni njegovim izveštajem.

- Ataše nas je izvestio da je "Gerlinger" u potrazi za novom lokacijom za tov svinja, ali je prećutao da je izmeštanje farme dogovoreno pre više od godinu dana sporazumom menadžmenta kompanije i Opštine Temerin. Da je bilo dobre volje i iskrene namere, farma bi već bila premeštena - rekao je predstavnik građana Milenko Karlica.

ISTEKAO ROK

LOKALNA uprava je junu prošle godine saopštila da je sa direktorom "Temerin agrara" Vladicom Mladenovićem i rukovodiocem svinjogojske proizvodnje Milanom Graorom postignut dogovor da farma napusti opštinu Temerin u roku od šest meseci. Taj rok je, podsećaju građani, istekao krajem prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)